La sfârșitul lunii ianuarie a anului curent, activele oficiale de rezervă au constituit 4 602,70 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 128,53 milioane de dolari SUA în comparație cu 30 decembrie 2022, când acestea au însumat 4 474,17 milioane de dolari.
Banca Națională a Moldovei precizează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută în mărime de 118,20 milioane de dolari.
A contribuit și aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 38,70 milioane de dolari. S-au înregistrat și creditele în favoarea Ministerului Finanțelor, ECF (Extended Credit Facility) și EFF (Extended Fund Facility) tranșa IV, debursate de Fondul Monetar Internațional – 27,76 milioane de dolari.
Activele s-au majorat datorită veniturile din gestionarea rezervelor valutare în mărime de 11,23 milioane de dolari, dar și rezultatului net al operațiunilor de tip swap valutar pe piața valutară internă – 5,37 milioane de dolari. Au fost reevaluate valorile mobiliare menținute în portofoliul de investiții (1,62 milioane de dolari), potrivit IPN.
De asemenea, s-au înregistrat creditele și granturile în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în mărime 0,68 milioane de dolari. S-au înregistrat intrări nete din contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (0,56 milioane de dolari), precum și alte intrări nete (1,96 milioane de dolari).
Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în mărime de 65,31 milioane de dolari. Scăderea este și rezultatul plăților aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 10,60 milioane de dolari, precum și al plăților Ministerului Finanțelor în mărime de 1,64 milioane de dolari SUA.