VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

La Colibași a fost amenajată și modernizată piața regională, cu suportul UE și PNUD Moldova / foto

Piața regională „Cu drag de Colibași”, modernizată cu susținerea Uniunii Europene și a PNUD, a fost inaugurată. Piața este disponibilă tuturor producătorilor de pe tronsonul Cahul-Giurgiulești, iar proximitatea acesteia de traseul național este favorabilă pentru tranzacții comerciale și contribuie la creșterea veniturilor a producătorilor locali.

Lucrările, în valoare de peste 200.000 de euro, au inclus construcția unei hale interioare și exterioare, amenajarea teritoriului și a șase căsuțe rustice, montarea rețelelor interioare și exterioare (apeduct și canalizare, ventilare, alimentare cu energie electrică etc). Bugetul a fost acoperit de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF și din contul contribuției primăriei Colibași.

„Cu suportul UE s-a reușit sporirea nivelului de bunăstare a locuitorilor microregiunii Lunca Prutului de Jos, prin asigurarea cu o infrastructură modernă pentru o piață de desfacere atât pentru producătorii locali și regionali, cât și pentru potențialii cumpărători de bunuri produse în regiune. Astfel, o să reușim să impulsionăm dezvoltarea economiei locale”, a spus Ion Dolganiuc, primarul satului Colibași. 

Modernizarea pieței regionale are drept scop stimularea dezvoltării economice locale și crearea condițiilor favorabile pentru producătorii locali de a-și vinde produsele la piața din localitate. Acum, peste 90 de comercianți își vor vinde produsele la tarabe, iar cel puțin 28 de vânzători vor comercializa produsele lactate, ouă, carne în spațiile special amenajate în hală. Iar meșterii populari din zonă își vor expune produsele în cele șase case rustice amenajate.

„Pentru noi cei din Colibași este o satisfacție imensă să vedem la noi în localitatea o piață comercială modernă și atractivă care asigură spațiile necesare de comercializare și astfel sperăm ca vom avea posibilitatea să acumulăm venituri și mijloace de existență pentru a ne întreține familiile aici la noi acasă”, spune Elena Cojan, producătoare locală.

Tot cu susținerea UE și PNUD, au fost amenajate locuri de parcare și au fost construite rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și părinții cu cărucioare.

Lucrările privind construcția pieței regionale „Cu drag de Colibași” s-au desfășurat în perioada septembrie 2022 – iulie 2023.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Autor

  • Hadarca Natalia

    Producătoare la „Vocea Basarabiei”. A activat la publicațiile „Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, „Adevărul”, „Evenimentul Zilei”. A fost desemnată printre cei 10 jurnaliști ai Anului 2011.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.