Legislativul găzduiește, astăzi, Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (ICE). La eveniment, care este organizat în format fizic și online, participă reprezentanți ai țărilor membre ICE.
Potrivit Legislativului, discuțiile abordate în cadrul Reuniunii se axează pe sprijinul integrării europene și promovarea dezvoltării durabile a ICE.
„Procesul de integrare europeană este singura soluție pentru asigurarea păcii, a securității și a prosperității economice în regiune. În contextul în care Republica Moldova deține statutul de țară candidat la aderarea la UE, optăm pentru cooperarea cu țările membre ICE și Uniunea Europeană, precum și pentru facilitarea schimbului de experiență”, a declarat președintele interimar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene, Igor Chiriac.
„Obiectivele pe care le avem în cadrul ICE sunt îndreptate spre o cooperare în pace, unirea tuturor eforturilor, iar motto-ul este consecvența și creativitatea. Am făcut tot posibilul ca să promovăm asta și să cooperăm în contextul integrării europene a tuturor țărilor membre ICE, care au acest obiectiv”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi.
„Trebuie să creștem ambițiile noastre ca să ținem pasul cu schimbările istorice la care suntem martori. Vă asigur că Secretariatul ICE este deschis să ofere asistența necesară ”, a adăugat Roberto Antonione, Secretarul general al ICE.
Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene este organizată la Chișinău, în contextul în care, în acest an, Parlamentul Republici Moldova deține Președinția ICE. La final, va fi adoptată o rezoluție.
Menționăm că ICE este cel mai vechi şi cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală şi ştiinţifică între statele membre. Obiectivul de cooperare politică a ICE constă în oferirea ţărilor şi instituţiilor acestora o platformă flexibilă de cooperare regională, concentrându-se totodată pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.
Republica Moldova este membru al Inițiativei Central Europene din anul 1996.