VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Kulminski: Dacă susținătorii din Moldova a așa-numitului „russkii mir” ar fi văzut ce se întâmplă în estul Ucrainei și-ar schimba imediat părerea

„Dacă susținătorii din Moldova a așa-numitului „russkii mir” ar fi văzut ce se întâmplă în estul Ucrainei și-ar schimba imediat părerea”. Declarația a fost făcută de către ex-vicepremierul pentru reintegrare Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.

„Închipuiți-vă un sat, un oraș care este practic șters de pe fața pământului în urma bombardamentelor, e ceva imposibil de descris. Acolo lumea încearcă să mai trăiască, pentru că sunt bătrâni, sunt copii care spun că nu au unde pleca, că nu înțeleg ce se întâmplă în jurul lor. Dacă susținătorii așa-numitului „russkii mir” de aici, din Republica Moldova, ar fi văzut ce înseamnă acest „russkii mir” acolo pe loc, eu cred că ei ar fi avut puțin altă părere despre ceea ce înseamnă acest lucru. Credeți-mă că nu este vorba acolo despre proiecte de dezvoltare, despre drumuri, despre sat, acolo este vorba despre distrugere totală, despre mizerie, despre familii nimicite, despre oameni uciși… E ceva groaznic”, a declarat Kulminski.

Potrivit fostului vicepremier pentru reintegrare, în prezent, dreptul internațional nu prea contează în regiune.

Sunt presiuni foarte dure asupra ucrainenilor, fără doar și poate, doar că noi trebuie să înțelegem un lucru: dacă negocierile se vor porni acum, ei când au intrat în Ucraina controlau, practic, 24 la sută din teritoriul Ucrainei, acum ei controlează cam 17 la sută din teritoriul Ucrainei, dar dacă acest lucru se va menține și dacă de către Federația Rusă va fi negociat un acord de pace în condițiile în care Federația Rusă practic a anexat o parte din teritoriul unui alt stat, acest lucru va încuraja și alte state să facă la fel. Deci, din punctul de vedere al dreptului internațional, acest lucru este extrem de periculos, dar noi acum trebuie să observăm că, de fapt, dreptul internațional nu prea contează în regiune. Deci, acum în toată regiunea și acest lucru include și Republica Moldova, noi nu trebuie să trăim cu un sentiment fals de securitate, pentru că securitatea în această regiune este o noțiune foarte și foarte condiționată. Ea, practic, nu există. Eu am fost acolo și pentru mine și până acum această memorie e foarte dificilă, eu am fost în toate regiunile de est, în toate orașele și ceea ce eu am văzut acolo nu cred că o să pot uita vreodată în viață”, a mai subliniat Kulminski.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.