Implementarea „legii separatismului”, aprobată în lectură finală de Parlamentul R. Moldova, ar putea fi o lovitură fatală în procesul de negociere. Declarația a fost făcută de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întrevederi cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Buyar Osmani.
În cadrul discuției, Krasnoselski a solicitat ca OSCE să acționeze ca un garant că nu vor fi aplicate măsuri penale de presiune împotriva locuitorilor regiunii transnistrene.
„Consider că măsurile aprobate de Chișinău constituie o încălcare flagrantă a principiilor procesului de negociere și a Declarației Universale a Drepturilor Omului, o încălcare a dreptului la libertatea de opinie și exprimare, a dreptului de a proteja identitatea și libera alegere a locuitorilor Transnistriei. Implementarea mecanismului represiv de către Chișinău poate deveni o lovitură fatală în procesul de negociere, anulând aproape trei decenii de eforturi comune pentru o reglementare pașnică și civilizată”, a declarat Vadim Krasnoselski.
Liderul de la Tiraspol a făcut apel către Președinția în exercițiu a OSCE să „susțină măsurile practice de detensionare” a situației care s-a dezvoltat după decizia Parlamentului Republicii Moldova.
Menționăm că vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, susține că legea care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de Patrie, aprobată în lectură finală de Parlamentul R. Moldova, nu va afecta procesul de negocieri și persoanele de bună-credință.
Citește și: Tiraspolul critică adoptarea legii cu privire la separatism: „E un act de agresiune”