Președintele României, Klaus Iohannis, se află la Vilnius unde urmează să solicite membrilor NATO susținere pentru consolidarea capacității de apărare și rezilienței R. Moldova. Despre aceasta a anunțat șeful statului vecin înainte de începerea summitului.
„La aceasta se adaugă sprijinul pentru partenerii vulnerabili, mai ales pentru Republica Moldova, cea mai expusă presiunilor Rusiei. Astfel, voi avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova”, a declarat Iohannis.
Totodată, Klaus Iohannis a declarat că va solicita Aliaților o prezență întărită pe flancul estic.
„Adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism”, a declarat președintele român.
Acesta a vorbit și despre amenințărie majore la adresa Alianței: Rusia și terorism.
„Obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care țin de noua postură de descurajare și apărare a Alianței, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunțat la Madrid, adică o prezență NATO consolidată din toate punctele de vedere. Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic pe toate componentele operaționale. Adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism. Urmărim, de asemenea, menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, a mai subliniat Klaus Iohannis.
În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO.
„Voi susține un angajament sporit în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță. (…) Pentru noi, este esențială menținerea unității aliate în luarea deciziilor pe această temă.”, a declarat președintele. PAcesta a salutat și acordul dintre Suedia și Turcia. „În încheiere, salut acordul între Suedia și Turcia, facilitat de Secretarul General al NATO, care marchează progrese mult așteptate în ceea ce privește aderarea Suediei. Sper ca acest proces să se finalizeze cât mai curând”, a mai declarat Klaus Iohannis.