Adunarea Nobel de la Karolinska Institutet a decis astăzi să acorde Premiul Nobel pentru Medicină lui Katalin Karikó şi Drew Weissman pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19.
Descoperirile celor doi laureaţi ai Premiului Nobel au fost esenţiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a început în 2020.
„Prin descoperirile lor revoluţionare, care au schimbat în mod fundamental înţelegerea noastră despre modul în care ARNm interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureaţii au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane din epoca modernă, potrivit Institutului Karolinska.
Cei doi cercetători au publicat în 2005 o lucrare care, deși la vremea aceea nu a primit multă atenție în lumea medicinei, a pus bazele dezvoltării vaccinurilor anti-Covid pe baza tehnologiei ARN mesager, folosite în timpul pandemiei și care antrenează sistemul imunitar să recunoască și să lupte împotriva virușilor și bacteriilor.
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 2, 2023
The 2023 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Katalin Karikó and Drew Weissman for their discoveries concerning nucleoside base modifications that enabled the development of effective mRNA vaccines against COVID-19. pic.twitter.com/Y62uJDlNMj
Premiul din acest an a fost majorat cu un milion de coroane, la 11 milioane de coroane (950.000 de euro) pe fondul deprecierii monedei suedeze. Premiul Nobel este considerat cel mai prestigios premiu în domeniile în care este acordat. Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat de 113 ori, din 1901 până în prezent. 225 de oameni de știință au fost premiați, dintre care doar 12 au fost femei.