Procesul final în jurul Evgheniei Guțul poate fi încheiat fie cu dizolvarea Adunării Populare de la Comrat, fie cu un vot de neîncredere împotriva guvernatoarei Găgăuziei, susține jurnalistul Mihail Sirkeli.
Adunarea Populară de la Comrat a respins, după a treia încercare, componența executivului propus de bașkanul Evghenia Guțul. Radio Moldova scrie că reprezentanți ai guvernatoarei și ai fostului Partid Șor, declarat neconstituțional, au ieșit în stradă. Adunarea Populară de la Comrat solicitase mai multe modificări în comitetul executiv, iar Guțul nu le-a acceptat.
Jurnalistul Mihail Sirkeli, întrebat de jurnaliștii Radio Moldova dacă a existat o înțelegere între șeful legislativului local, Dmitri Constantinov, și condamnatul penal Ilan Șor, demnitarul local a lăsat să se înțeleagă că o eventuală înțelegere a picat și că există un conflict fugarul care se află acum ascuns în Israel.
„După cum se vede, acele promisiuni făcute de Șor când a fost vizitat în Israel de către Constantinov nu au fost respectate, de aceea, cum a spus Dmitri Constantinov, ei au mers pe planul B. Dar care a fost planul A, nu se spune. E nevoie de clarificări. În primul rând, nu a fost respins comitetul executiv, a fost respinsă structura acestuia. Deci, componența nominală a comitetului executiv încă nu a fost discutată. Și aceasta este important pentru că, conform legii, dacă componența nominală se respinge de două ori în decurs de 45 de zile, bașcanul are dreptul să dizolve Adunarea Populară. Dar AP interpretează legea astfel că până ce ei nu au ajuns la componența nominală, bașcanul nu are dreptul să dizolve AP. De aceea, deocamdată, ei discută structura, și nu au ajuns încă la componența nominală. Echipa lui Șor interpretează asta ca a doua încercare și insistă că ei au dreptul deja să dizolve AP. Culminația acestui proces poate fi sau dizolvarea AP, sau impeachment-ul împotriva bașcanului Evghenia Guțul”, a declarat Mihail Sirkeli.
În opinia jurnalistului, comunitatea internațională nu vrea să coopereze nici cu Evghenia Guțul, nici cu Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani pentru jaf și escrocherie.
„Evident, comunitatea internațională nu vrea să coopereze nici cu Evghenia Guțul, nici cu Ilan Șor. Guțul nu se va distanța de Șor. Acolo există un plan mai sofisticat. Guțul nu va guverna Găgăuzia, acolo a fost adus Pavel Verejanu, primarul municipiului Orhei, persoana de încredere a lui Ilan Șor. Ei vor ca Verejanu să fie numit în funcția de prim-adjunct al Evgheniei Guțul. Dacă Guțul va fi scoasă din funcție, din diferite considerente – sau își va da demisia, sau va fi demisă, interimatul funcției de bașcan îl va exercita primul adjunct. Și aici este cea mai mare problemă și pentru Găgăuzia, și pentru comunitatea internațională, pentru că nu guvernează Guțul, ci Șor”, a declarat Mihail Sirkeli.
Jurnalistul a menționat că, în cazul în care Adunarea Populară va aproba cabinetul Evgheniei Guțul, autonomia găgăuză va fi condusă de gruparea lui Ilan Șor, ceea ce AP nu trebuie să admită.
„Găgăuzia a fost acum preluată – încă nu pe deplin – dar poate fi preluată pe deplin de gruparea criminală Șor. Dacă AP va numi acest comitet executiv, Șor va prelua pe deplin puterea în Găgăuzia, ceea ce AP nu trebuie să admită, din punctul meu de vedere”, a mai spus Sirkeli.