VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Iurie Matei despre protestele din Chișinău: Cred că guvernarea trebuie să intervină mai dur

Respect democrația, dreptul fiecărui om să protesteze, să-și spună păsul, necazul, voința, dar nu am văzut pe aceste fețe dorința de a fi sinceri sau unii chiar am văzut că nu sunt necăjiți deloc. Eu nu consider că sunt niște proteste iscate din sărăcie sau din criza economică. Această opinie a fost exprimată de artistul plastic Iurie Matei în cadul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.

Pictorul Iurie Matei a declarat că oamenii de artă nu ies la proteste, fiindcă sunt inteligenți, raționali și nu pot decât să susțină această guvernare. Nu putem să cerem mai mult decât înțelegem că poate să ne ofere guvernarea la acest moment. Potrivit lui, guvernarea trebuie să intervină un pic mai dur cu privire la aceste proteste regizate care subminează securitatea țării, deoarece democrația înseamnă și să oferi lecții, să educi.

„Acești oameni sunt împinși din spate sau de problemele lor, sau sărăcia care îi domină este speculată foarte abil. Eu sunt un om foarte calm și respect democrația, orice, dreptul fiecărui om să protesteze, să-și spună păsul, necazul, voința, dorința, să se exprime așa cum dorește el. Dar nu am văzut pe aceste fețe dorința de a fi sinceri sau unii chiar am văzut că nu sunt necăjiți deloc, poartă haine pe care nu le port nici eu și nici milionarii de prin Occident. Cred că ar trebui guvernarea noastră să intervină un pic mai dur, că democrația înseamnă și să oferi lecții sau să educi, să nu cobori la nivelul unor oameni, dar să încerci să-i ridici la nivelul tău, fiindcă oamenii care acum sunt în guvern, și eu îi consider niște oameni inteligenți, cu școală bună, cu pregătire bună, și nu cred că sunt proteste sincere” a spus artistul.

Iurie Matei s-a arătat indignat de faptul că chipurile oamenilor care participă la manifestațiile organizate în centrul capitalei sunt arătate de presa internațională, însă acestea nu reprezintă poporul Republicii Moldova. Potrivit pictorului, poporul țării este reprezentat de chipuri frumoase, luminoase care ar trebui să se manifeste și să fie văzute de întreaga lume, chiar poate în cadrul unui contraprotest.

„Mă uit pe toate fluxurile de știri, și din străinătate, tot apar că în Republica Moldova au loc proteste fără să specifice cine protestează și cred că în felul acesta, acest tablou pe care ni-l oferă aceste fețe pe care le văd eu, ca pictor, acest tablou mie nu-mi convine, ca locuitor al Republicii Moldova, să mă reprezinte în străinătate. Aș vrea să apară nu că un contraprotest, dar să apară niște oameni care să spună: „Stați o clipă, noi suntem și mai mulți, și optăm pentru lucruri, inclusiv pentru aceștia necăjiți, gândindu-ne zi de zi cum să le facem și lor viața mai bună și mai frumoasă (…) Acum, dacă vorbim de contraprotest sau la a arăta, sau a desena într-un fel din chipurile noastre nu că ar fi mai frumoase, dar eu cred că sunt mai luminoase, să ieșim și să vadă Occidentul și întreaga lume că la Chișinău nu e un singur tablou, este și unul mai captivant, mai inteligent și mai egal tablourilor din Occident. Eu nu cred că lor le va reuși vreodată, eu nu cred că ne va face pe noi să protestăm nu doar un contraprotest, dar să ne demonstrăm un pic altfel și forța, și inteligența noastră, să ne ferească Dumnezeu de astfel de personaje”, a mai spus Iurie Matei.

Artistul plastic a declarat că atât Ilan Șor, precum și alți organizatori ai manifestațiilor din centrul capitalei, au furat tot ceea ce au văzut în preajma lor, iar acum, actuala guvernare li-a tăiat această sursă de venit. Potrivit lui, Republica Moldova pentru Ilan Șor, „nu e un spațiu pe care l-ar iubi sau la care s-ar gândi cum să-l facă mai frumos”, dar utilizează oamenii pe care el îi aduce la proteste ca pe „instrumente prin care el vrea să-și atingă un scop”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.