VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Iulian Fota: Europa de Est, pe un butoi de pulbere în fața agresiunii rusești și perspectivei europene a R. Moldova

Fostul secretar de stat la Ministerului de Externe din România, Iulian Fota, susține că Europa de Est se află într-o situație extrem de tensionată. Este pe un butoi de pulbere, pe de o parte Rusia duce un război agresiv, pe de altă parte, Ucraina și Republica Moldova își consolidează parcursul european.

În cadrul emisiunii „Realitatea românească”, cu Nelly Sambriș de la Vocea Basarabiei, Fota a remarcat că, până nu demult, perspectivele europene ale Republicii Moldova păreau îndepărtate și improbabile. Cu toate acestea, evenimentele recente au schimbat paradigma, aducând Chișinăul mai aproape de o integrare europeană pe care mulți o considerau o posibilitate îndepărtată până acum.

„Este un moment remarcabil pentru Republica Moldova”, a subliniat Fota, evidențiind munca și angajamentul liderilor moldoveni, inclusiv președintele Maia Sandu și premierul Recean, în direcția aderării la UE. Cu decizia oficială de a candida pentru statutul de membru UE, Moldova se alătură Ucrainei într-un efort comun de a consolida legăturile cu Europa, în ciuda provocărilor geopolitice din regiune.

În contextul tensionat din Europa de Est, evoluțiile viitoare vor depinde de răspunsurile comunității internaționale și de capacitatea de gestionare a amenințărilor militare și geopolitice din partea Rusiei. Această perioadă este crucială pentru stabilitatea regională și pentru viitorul integrării europene a Republicii Moldova.

„Acum, acest cârlig extrem de important de care Republica Moldova se va agăța în perioada următoare, dar din acest moment sprijinul va fi mai consistent, sprijinul va fi mai bine focalizat pe nevoile reale a Republicii Moldova, pentru că în perioada următoare dialogul se va intensifica, se va accelera procesul de pregătire a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, sumele oferite Republicii Moldova pentru tot acest proces de adaptare, de modernizare, vor fi mult mai mari, mult mai consistente și cu atât mai important acest aspect. Deci, toate lucrurile astea trebuie luate în calcul și apreciate de la început”, a punctat Fota.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.