VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ISW: Rusia recunoaște înfrângerea de la Harkov. Putin încearcă să canalizeze nemulțumirea către comandanții militari ai operațiunii

Rusia recunoaște pentru prima dată înfrângerea de la Harkov, iar Institutul americand pentru Studii de Război (ISW) consideră că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, încearcă acum să canalizeze nemulțumirea către comandanții militari ai operațiunii. Sursele ruse se așteaptă la noi ofensive ucrainene, atât în sud, cât și în est.

ISW observă că, deși aceasta nu este prima înfrângere din Ucraina, este pentru prima dată când Kremlinul recunoaște deschis înfrângerea din regiunea Harkov, la retragerea de la Kiev sau din Insula Șerpilor preferând să declare fie că „operațiunea și-a atins scopul”, fie că a făcut „un gest de bunăvoință”.

Acum oficialii de la Kremlin și propagandiștii din mass-media de stat discută pe larg motivele înfrângerii Rusiei în regiunea Harkov, iar ISW consideră că în acest moment Putin face un efort de a atenua și de a redirecționa criticile pentru un astfel de eșec devastator către comandanții militari. 

„Recunoașterea de către Kremlin a înfrângerii de la Harkov arată că Putin este dispus și capabil să recunoască și chiar să accepte o înfrângere a Rusiei, cel puțin în anumite circumstanțe, fiind mai preocupat să abată vinovăția către altcineva”, scrie ISW în raportul său zilnic.

ISW consideră că deși deja se discută în Duma de Stat (parlamentul Rusiei) despre o posibilă mobilizare generală, nimic nu indică faptul că Putin ar dori să decreteze o astfel de măsură, în condițiile în care Rusia nu are suficiente centre de antrenament iar o mobilizare generală nu ar schimba pe termen scurt situația de pe front.

Între timp, pe Frontul de Sud, bloggerii militari ruși pretind că ucrainenii încearcă să lărgească capul de pod din dreapta râului Inhuleț, spre nord și spre sud, și că acumulează forțe care ar indica iminența declanșării unei noi înaintări în forță.

Pe Frontul de Est, Armata Rusă se străduiește să încercuiască orașul Bakhmut din Donbas, în timp ce Armata Ucraineană pare a stabili condițiile de înaintare de-a lungul râului Siverski de la Liman spre Lisiceansk. Forțele ucrainene ar putea amenința pozițiile rusești de-a lungul râului Oskil, pe care bloggerii ruși l-au identificat drept noua linie a frontului. ISW consideră că, după retragerea în care au pierdut cantități importante de echipament și muniții, „este puțin probabil ca trupele ruse să fie suficient de puternice pentru a preveni un atac ucrainean de-a lungul întregului râu Oskil, mai ales în condițiile în care trupele retrase din Harkov nu par să primească întăriri, iar Armata Ucraineană are opțiunea de a continua  contraofensiva și peste Oskil”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.