VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ISW: Rusia a lansat cel mai puternic atac cu rachete asupra Ucrainei de după valul ce a urmat exploziei Podului Crimeei

Insitutul american pentru Studii de Război (ISW) menționează că Rusia a lansat ieri cel mai puternic atac cu rachete asupra Ucrainei de după valul ce a urmat exploziei Podului Crimeei. Putin recunoaște că a fost un gest de retaliere după atacul cu drone din portul Sevastopol, dar își nuanțează poziția față de acordul de export de cereale ucrainene.

Potrivit unei postări pe Twitter a generalului Valeri Zalujni, comandantul Armatei Ucrainene, Rusia a lansat ieri 55 de rachete de croazieră Kh-101, o rachetă ghidată Kh-59, 22 de rachete antiaeriene S-300 (pe care rușii le folosesc și pentru bombardament la sol), patru drone iraniene Shahed-136 și o dronă Lancet-3. Toate acestea au țintit obiective civile, mai precizează Zalujni. În raportul său de seară, Statul Major Ucrainean susține că 44 de rachete au fost doborâte, dar și că 18 obiective de infrastructură, în special energetică, au fost avariate. Ca urmare, cea mai mare parte a Kievului a rămas fără apă și electricitate, fiind vizate în special stațiile de putere și instalațiile hidrotehnice de-a lungul Niprului.

Potrivit Reuters, aflat la o conferință la Soci, președintele rus, Vladimir Putin, a fost întrebat de un jurnalist dacă atacul masiv de luni cu rachete este un răspuns la cel cu drone navale și aeriene de sâmbătă dimineața, când ucrainenii au atacat navele militare din portul Sevastopol. „Parțial, da, dar ceea ce ați văzut nu este tot ceea ce puteam face”, a răspuns Putin. La aceeași conferință, președintele rus a nuanțat declarația Rusiei de suspendare din acordul de export de cereale ucrainene: “Rusia nu s-a retras din acordul pentru exportul de cereale ucrainene, atât de necesar, prin porturile Mării Negre, ci și-a suspendat participarea la acesta. Dronele ucrainene au venit prin aceleași coridoare maritime pe care le folosesc navele cu cereale, și astfel au creat o amenințare atât pentru navele noastre, care trebuie să asigure siguranța exporturilor de cereale, cât și pentru navele civile care sunt angajate în această operațiune. Ucraina trebuie să garanteze că nu vor exista amenințări la adresa navelor civile sau a navelor rusești de aprovizionare”, a mai spus Putin.

Declarațiile președintelui rus intră însă în contradicție cu acțiunile armatei sale. ISW a arătat anterior că navele ruse din Marea Neagră lansează constant rachete asupra teritoriului ucrainean. Ele sunt o potențială amenințare pentru navele comerciale care transportă cereale, nu un protector al acestora, așa cum susține președintele rus. În plus, Armata Rusă a atacat luni seara două remorchere și un șlep cu cereale în zona portului Oceac din nordul Crimeei.

Consilierul prezidențial ucrainean, Aleksei Arestovici, a arătat că exporturile de cereale nu sunt apărate de Marina Rusă, ci de cea turcă, care este un garant al acordurilor separate încheiate cu ONU de Rusia și de Ucraina. Arestovici a arătat că în prezent flota pe care Turcia o are în Marea Neagră este mult mai puternică și mai bine dotată decât ceea ce a mai rămas din Flota rusă a Mării Negre.

Într-adevăr, președintele turc Recep Erdogan a declarat luni că țara sa va continua să protejeze exporturile de cereale prin porturile ucrainene, „indiferent de ezitările Rusiei”. Tot ieri, miniștri Apărării din Turcia și Rusia au avut o convorbire telefonică.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.