„Noi suntem conștienți că Republica Moldova încă este departe de standardul european, dar condițiile dictează necesitatea acceptării Republicii Moldova în spațiul european”. De această opinie este istoricului Ion Negrei, fost viceprim-ministru pe probleme sociale, actualmente cercetător în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe.
În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, istoricul a subliniat că Republica Moldova poate să ajungă doar convențional la standardul european.
„Republica Moldova are în spate o istorie și istoria aceasta încă mult timp o s-o poarte în spate. Vorbesc și de moștenirea țaristă, și de moștenirea sovietică, care ne-a modelat pe noi într-un fel, încă nu avem standardul european, pentru că pentru marea majoritate a populației de aici este străin, de aceea acomodarea la standardul european va dura, dar nu suntem noi unicii în istorie și celelalte popoare n-au venit cu lecția pregătită de acasă, o parte pregătește acasă din temă, dar o parte o faci și la ore în clasă. Același lucru îl vom face și noi. Depinde de situație, putem să parcurgem foarte ușor acest parcurs, dar putem să ne poticnim, dar poate așa, cu mare scârț, să intrăm. Vedeți că ni se face și un avans, noi suntem conștienți că Republica Moldova încă este departe de standardul european, dar condițiile dictează necesitatea acceptării Republicii Moldova în spațiul european”, a declarat Ion Cernei.
Totodată, fostul viceprim-ministru consideră că cea mai bună soluție ar fi ca Republica Moldova și Ucraina, care au depus aproape concomitent cererile de aderare la UE, trebuie să urmeze această cale împreună.
„Cea mai bună soluție ar fi împreună. Eu cred că și războiul care se va încheia în curând va deschide perspectiva ca pe acest parcurs să mergem împreună. Faptul că ne vom detașa de Ucraina și ne vom alipi Uniunii Europene, aceasta ne-ar crea alte probleme în plus, de atâta formula ideală, formula cea mai bună ar fi împreună cu Ucraina și, mai ales, ne-ar face o mare onoare ca să mergem împreună cu Ucraina după o victorie, o eventuală victorie pe care ne-o dorim în războiul pe care îl poartă Rusia împotriva Ucrainei”, a explicat istoricul.