VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Israelul vrea să deblocheze sectorul construcțiilor datorită muncitorilor din țări asiatice, dar și din Moldova

Israelul intenţionează să aducă până la 70.000 de lucrători străini din China, India, Sri Lanka, dar și din Moldova, pentru a-şi întări sectorul construcţiilor, în condiţiile în care aproximativ 80.000 de lucrători palestinieni nu au mai avut acces pe teritoriul Israelului după începutul războiului în data de 7 octombrie 2023.

Guvernul urmează să aprobe zilele următoare un plan de majorare a cotei de lucrători străini la 70.000 de la 50.000 în prezent, a declarat Yehuda Morgenstern, director general în Ministerul construcţiilor şi locuinţei, pentru publicaţia Calcalist. Această cotă a fost deja majorată în noiembrie la 50.000 de la 30.000 pentru a ajuta sectorul locuinţelor, care se confruntă cu o criză de mână de lucru.

Potrivit lui Morgenstern, circa 20.000 de lucrători străini vor fi aduşi în Israel fără acorduri bilaterale cu ţările de origine. Muncitorii vor proveni din China, India, Sri Lanka şi Moldova, circa 10.000 fiind aşteptaţi în primul trimestru al acestui an.

Acesta a adăugat că venirea de lucrători străini suplimentari ar fi benefică pentru sectorul locuinţelor chiar dacă cei 80.000 de lucrători palestinieni absenţi acum ar reveni la muncă, întrucât timpul necesar construcţiei de locuinţe continuă să crească. În prezent, acest ritm a crescut la 34 de luni per construcţie de la 30 în 2021 şi 27 în 2014. Ministerul Construcţiilor a recomandat de asemenea primirea a circa 10.000 de palestinieni pentru proiecte de infrastructură în afara oraşelor israeliene şi în coordonare cu primarii, a mai spus Morgenstern.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.