VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ion Sturza, mesaj critic pentru guvernare: Să ne ocupăm și de economie, nu doar de pomeni pe bani împrumutați

Fostul premier Ion Sturza vine cu un nou mesaj critic în adresa executivului PAS și îndeamnă arcul guvernamental să revină la realitate și să treacă la ”politici economice coerente”. Sturza dă de înțeles că apreciază ”maratonul de strângere de fonduri pentru sprijinul Republicii Moldova”, însă cheamă instituțiile statului să se ocupe și de economie, nu doar de ”pomeni pe bani împrumutați”.

”E de-a dreptul fascinant să vezi succesele maratonului de strângere de fonduri pentru sprijinul Republicii Moldova. Maraton care durează de ceva timp. Milioane, miliarde… Pe ici, pe colo – drept bonus – premii și aplauze furtunoase. Bravo! Un val de simpatie și susținere unic, în felul său, în istorie. În mare, meritul doamnei Maia Sandu. Dar… Ce facem noi, toți ceilalți? Trebuie să ne punem și noi osul la muncă! Economia scade al doilea ani consecutiv. -2,5%. Și asta în condițiile unei inflații foarte mari. Deci, scăderea în termeni reali este și mai drastică. 30% din buget este finanțat prin deficit din… împrumuturi! Chiar și așa nu ne ajung 2 miliarde anul acesta și 8(!) miliarde anul viitor. Cum am ajuns în această situație? Da, crize, război, dar și lipsa unei politici economice coerente”, se arată într-o postare făcută pe facebook de Ion Sturza.

Fostul premier susține că așteptările moldovenilor sunt mari, iar politicile populiste ar trebui să fie temperate. Ion Sturza a criticat un șir de instituții cheie ale statului pentru activitatea lor, printre care Ministerul Dezvoltării Economice, Ministerul Finanțelor, dar și unele politici din domeniul energetic, inclusiv problema tarifelor mari pentru gaz, și din agricultură.

”E super OK ca Ministerul Economiei să se preocupe de regularizare și digitalizare. Dar nu mai mult de o oră pe zi. În rest, ca organ economic „suprem” ar trebui să ajusteze parametrii macroeconomici, politica bugetar-fiscală. Să se preocupe de condițiile reale, nu imaginare pentru investitori. Revolut? Super! Dar noi avem o lichiditate excesivă în sistemul bancar care nu „curge” către economia reală. Gaz în depozite în Ucraina? Sigur! Dar de ce cel mai scump pentru consumatorii finali din Europa? Ministerul Finanțelor – cel mai simpatic pe Fb? Minunat! Dar de ce scad încasările din TVA? Nu cumva crește contrabanda și evaziunea fiscală? Avem cea mai mare rezervă valutară raportată la PIB din istorie. Leul – tot mai „musculos”. Bravo! Și tot așa până când va fi omorât ultimul nemernic de producător local și exportator. Să nu ne mire faptul că mâncăm mere aduse din Africa de Sud. Avem cea mai independentă Bancă Națională din lume! Mă bucur! Dar când ultima data s-au întâlnit Ministerul Economiei, cel al Finanțelor și BNM? O să credeți că ieri. Nu. În secolul trecut!”, mai scrie Ion Sturza.

Cunoscutul om de afaceri critică actuala guvernare și pentru lipsa unor idei coerente în atragerea investițiilor și pentru faptul că recurge la duble standarde imediat cum nu îi reușește ceva.

Da, știu, guvernarea actuală nu prea are încredere în „capitalistul” rapace. Dar cum fără de el? E așa cum e, mai beteag, hoțoman și, pe alocuri, antisocial. Dar dacă se mai învârte ceva pe ici, pe colo tot el e „vinovat”. Așa că haideți să ne ocupăm și de economie, nu doar de pomeni pe bani împrumutați”, se mai arată în mesajul fostului premier.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.