Republica Moldova trebuie să fie în UE, trebuie să-și regăsească locul de unde a fost ruptă mai bine de două sute de ani, în spațiul european, în spațiul românesc, este convingerea istoricului Ion Negrei, fost viceprim-ministru pe probleme sociale, actualmente cercetător în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe cu care a discutat jurnalista Valentina Ursu.
Vocea Basarabiei: Cine are nevoie mai mult, Republica Moldova de UE sau UE de Republica Moldova?
Ion Negrei: Situația s-a creat de așa natură, în primul rând, că Republica Moldova a devenit o zonă de insecuritate și pentru Europa noi am devenit o gaură neagră care prezintă un pericol pentru Europa, în condițiile în care în vecinătate Rusia duce un război împotriva Ucrainei și noi suntem vulnerabili să devenim un cap de pod în acest război. Iată acesta este interesul Uniunii Europene. Din punctul de vedere al Republicii Moldova, la fel, noi suntem cei mai vulnerabili din partea de Răsărit de a fi recuceriți, de a fi reîncadrați în componența Federației Ruse imperialiste la momentul de față. Și din acest considerent aderarea noastră la Uniunea Europeană ar fi colacul de salvare al situației și al populației din acest spațiu.
Vocea Basarabiei: Parlamentul European a votat că dă undă verde începerii negocierilor pe capitole pentru ca Republica Moldova să ajungă stat membru al UE, deși despre acest lucru se zicea că va fi posibil în toamnă, după ce vor fi onorate cele 9 recomandări, dar iată că europarlamentarii au votat în mare majoritate…
Ion Negrei: Au votat, dar tot în sensul respectării și îndeplinirii celor 9 condiții de preaderare. Republica Moldova este un spațiu european, a fost tot timpul din momentul creării acestui popor, acestui stat în spațiul acesta până la Nistru și ca parte componentă, ca parte istorică a Europei îi este locul să revină în Europa și este bine așteptată, de aceea se face acest avans Republicii Moldova, ca să fie readusă. În sensul că cu forțele proprii Republica Moldova nu poate ca să înainteze spre Uniunea Europeană, ea are nevoie de sprijin din partea organismelor europene și a celor internaționale, a celor de peste Ocean, lucru care se manifestă.
Vocea Basarabiei: Dar nu există un consens larg în societate, pentru că există și suficiente forțe politice care nu neapărat văd cu ochi buni acest parcurs european sau această integrare europeană?
Ion Negrei: Acesta este punctul vulnerabil al Republicii Moldova, populația din acest spațiu în rezultatul decupării de la spațiul european și de la spațiul românesc a fost remodelată într-o altă direcție, i s-a schimbat identitatea, i s-au pus în față alte valori, i s-a spus că ea nu face parte din Europa și este străină democrației, ea trebuie să fie cu spațiul sovietic, rusesc ș.a.m.d. Având această populație, este foarte greu pentru noi să avansăm, ba mai mult, cealaltă parte care rămâne orientată spre Răsărit este destul de puternică, destul de activă și mai puțini suntem noi, cei care pledăm cauza europeană, că este o populație mai mult rurală, mai puțin pregătită din punct de vedere intelectual, mai puțin școlită în ale politicii, iar elementul acesta pro-Răsărit este foarte bine susținut, orientat, instruit, școlit și îl vedem frecvent în viața noastră. El este destul de bine reprezentat chiar, să zicem, în parlament îl avem destul de prezent.
Vocea Basarabiei: Vă referiți la opoziție?
Ion Negrei: Nu știu dacă să-i zicem opoziție, eu i-aș spune într-un cuvânt așa, mai generic, coloana a cincea din Republica Moldova, care este și în opoziție parlamentară, dar și în extraparlamentară, dar în afară de aceasta sunt și alte structuri care reprezintă aceste forțe.
Vocea Basarabiei: Și pe moment credeți că mai planează riscul ca să poată fi deturnat acest parcurs european al Moldovei?
Ion Negrei: Riscul există. Eu cred că nu degeaba Uniunea Europeană deschide această portiță pentru noi ca să începem negocierile de aderare, din cauză că nimeni nu poate prezice care sunt pașii următori pe care îi va face Federația Rusă în războiul cu Ucraina, dar și împotriva întregii omeniri. Vedeți că războiul acesta nu este doar împotriva Ucrainei, s-a pornit un război împotriva lumii civilizate, împotriva Europei, împotriva întregii omeniri, se caută să fie instaurată o nouă ordine mondială după modelul rus.
Vocea Basarabiei: Și această deturnare a parcursului european ar duce Republica Moldova în urmă cu câți ani?
Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la data de 21 mai, atunci când se vor aduna în Piața Marii Adunări Naționale cetățenii Republicii Moldova, chemați de președinta Maia Sandu la Adunarea Națională „Moldova Europeană”? Cine vor fi prezenți în piață, pentru că am auzit mai mulți lideri de partide care au spus că ei răspund la acest apel pe care l-a lansat Maia Sandu?
Ion Negrei: Iată acesta este un exemplu clasic de implicare a forțelor coloanei a cincea în treburile noastre interne. Maia Sandu nici nu a terminat bine mesajul acesta de convocare a Adunării Naționale și a doua zi s-au auzit voci că participăm și noi, Partidul „Șor”, participăm și noi, partidul celălalt, participăm și noi… Este o acțiune de descurajare a noastră și de deturnare a mesajului unei adunări naționale. Adunarea Națională nu este ca acolo să vină să-și spună programul politic Partidul „Șor” sau alt partid de pe scena politică, este o adunare a națiunii, de atâta se și numește națională. Ea trebuie să aibă un program bine articulat național, care este interesul nostru național în condițiile actuale – ne integrăm în Europa cu Moldova europeană și căutăm de interesul nostru național. În condițiile acestea de război, când fiecare țară își formulează obiectivul și se aliniază la partida pro-război sau anti-război, și noi trebuie să ne formulăm programul nostru național. Programul nostru național pentru această adunare ar fi pe lângă Moldova europeană și Unirea românească. Acesta ar fi un program, că nu încurcă niciunul, nu sunt căi contradictorii, sunt în aceeași direcție. Ba mai mult, eu aș spune că un program de Moldova românească, Republica Moldova ca stat național românesc ar consolida și Moldova europeană, deoarece o asumare conștientă a identității este un standard european și noi am veni cu acest standard cultivat acasă, asumat, pus în programul Adunării Naționale și realizat pe parcurs.
Vocea Basarabiei: Mulți politicieni vor dori să acumuleze și capital, urmează trei ani consecutiv când vor avea loc alegeri – alegeri generale locale în toamnă, după care alegeri prezidențiale și în 2025 alegeri parlamentare. Se vor înghesui mulți să ia cuvântul la tribuna centrală?
Ion Negrei: Eu încă o dată repet că Adunarea Națională nu este adunarea drapelelor de partid, nici adunarea cetățenilor, ci este o adunare a națiunii titulare. Și aici trebuie articulate foarte bine cerințele noastre, că celelalte adunări naționale pe care le-am avut noi – adunarea din 1989 a fost un program de identificare lingvistică a noastră, limba română și alfabetul latin; am avut adunarea în acest spațiu, la Chișinău, în 1991 la 27 august, de identificare politică, proclamarea independenței și, dacă vă aduceți aminte, în 16 decembrie 1990 am mai avut o Adunare Națională la Chișinău, unde a fost articulat un program de Unire cu România. Din păcate, s-a creat atunci și un comitet de Unire, lucrurile nu s-au dezvoltat în această direcție, în acest program al Adunării Naționale ar fi de articulat și componenta aceasta de Unire cu România de perspectivă.
Vocea Basarabiei: Deci, până la urmă, cine trebuie să ia cuvântul la această adunare?
Ion Negrei: Cetățenii Republicii Moldova, în majoritate moldoveni, cu program de unire națională. Avem aici, nu excludem elementul politic, sunt politicieni care exprimă, nu trebuie să-i excludem, politicieni exprimă interesul național, lucru evident, dar avem și mediu academic, avem și societate civilă, avem și oameni de cultură, să nu se transforme Adunarea Națională într-o înghesuială a liderilor partidelor politice.
Vocea Basarabiei: Dar pe de altă parte, se dorește ca această Adunare Națională „Moldova Europeană” să promoveze acest mesaj de integrare europeană în speranța că va deveni unul de consolidare a unei societăți dezbinate? Și în cazul acesta, ce trebuie să se facă, să fie chemat și cel de la Comrat, și cel de la Tiraspol, și cel de la Bălți, și cel de la Briceni?
Ion Negrei: Cea mai bună consolidare o faci atunci când cetățeanul este conștient de identitatea sa etnică, dar când în mediul nostru acest element național este atât de șubred nu are șanse de dezvoltare nici Moldova democratică, nici Moldova europeană, fără consolidarea elementului etnic și în cadrul Adunării Naționale ar fi ca acesta să fie foarte bine reliefat.
Vocea Basarabiei: Bine, dar atunci se vor supăra unii că sunt marginalizați?
Ion Negrei: Care se vor supăra, cei de la Comrat? Nu este Adunarea Națională a etniilor din Republica Moldova.
Vocea Basarabiei: Dar ei tot sunt cetățeni ai Republicii Moldova?
Ion Negrei: Întotdeauna în adunările naționale se formulează doar aspirații ale națiunii titulare. Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 a fost o adunare a românilor din Transilvania, deși în Transilvania trăiau și ungurii, și sașii, și evreii ș.a. și ei și-au exprimat hotărârea de Unire cu România. Adunarea Națională de la Blaj din 1848, în timpul Revoluției din ‘48, tot a fost o adunare a românilor și de aceea nu trebuie să deturnăm esența acestei Adunări Naționale, să n-o aducem la nivel de adunare a etniilor conlocuitoare din Republica Moldova, o adunare a partidelor politice din Republica Moldova, o adunare a altor entități din acest spațiu.
Vocea Basarabiei: Dar Moldova este un stat multietnic?
Ion Negrei: Din păcate, Moldova nu este și nu poate fi, Moldova este un stat foarte național, 80% din populație este moldovenească și română, ceea ce, în fond, este aceeași etnie, celelalte 20% sunt reprezentanți ai altor etnii, care au statele lor naționale, care poartă interesul lor național. Petru ruși au statul rus, ucrainenii au statul lor, bulgarii au statul lor și găgăuzii au formula aceasta de organizare autonomă. Nu putem spune că Republica Moldova este stat multinațional, altceva este că Republica Moldova nu și-a formulat nicio identitate etnică, asta este mai grav. Orice Constituție modernă în primul articol menționează următorul lucru: statul cutare este un stat național. România este stat național scrie în Constituția României, în Constituția Poloniei scrie că statul polonez este stat național ș.a.m.d., francezii au scris încă de la 1789, de la Revoluție, noi nu avem specificat în Constituția noastră caracterul național al statului. Și iată vulnerabilitatea acestei entități statale, și nu este doar fixarea în Constituție, este și în toată activitatea de guvernare și a parlamentului, și a guvernului, și a tuturor instituțiilor. Vă aduc un exemplu foarte elocvent, când noi pledam pentru „Istoria românilor”, ni se spunea că e a altui stat istoric, dar din ce cauză? Pentru că nu este fixat în niciun document că în spațiul dintre Prut și Nistru trăiește o parte a națiunii române și istoria noastră națională este Istoria românilor. Iată la ce se ajunge când lucrurile nu sunt fixate într-un document juridic, neavând fixate lucrurile acestea, vedeți că noi înaintăm pe filiera românească, dar nu înaintăm destul de hotărât, nu înaintăm așa, cu un cadru juridic exprimat, facem lucrurile acestea în baza tradiției, în baza simțurilor noastre naționale, sentimentelor și conștiinței noastre de cetățeni, că parte din populație este conștientă și aceasta este populația bine pregătită din punct de vedere intelectual, nimeni nu mai afirmă azi că aici trăiește o etnie diferită de cea românească.
Vocea Basarabiei: Dar dvs. admiteți că ar putea să se activizeze forțele care spun despre ele că sunt stataliste, că sunt patrioți și că toți ceilalți trădează interesul?
Ion Negrei: Iată aici și este rostul unei adunări naționale, ca să aducem o limpezire a acestora, stataliștii, pro-rușii ș.a.m.d., patrioții, ei sunt plasați pe diferite paliere, dar, în fond, formează un bloc comun. Ar fi bine ca noi, majoritarii, să ne consolidăm într-un bloc comun, să ne asumăm această identitate de care am fost lipsiți în perioada țaristă și sovietică și să înaintăm cu pași hotărâți în direcția din care am fost noi rupți din România și spre Europa.
Vocea Basarabiei: Și atunci, contează numărul participanților la această Adunare Națională „Moldova Europeană”?
Ion Negrei: Desigur că contează, cu cât va fi mai multă populație, dar contează cel mai mult documentele care vor fi elaborate și aprobate la această adunare, documentele acestea trebuie să fie atât de bine elaborate, ca ele să ne deschidă o perspectivă, să nu facem un miting. Dacă transformăm Adunarea Națională într-un miting, degeaba cheltuim forțele.
Vocea Basarabiei: La scurt timp după această Adunare Națională „Moldova Europeană”, la Chișinău urmează să vină 50 de delegații, în frunte cu șefi de state, de guverne, care vor participa la acest summit al Comunității Europene în Republica Moldova pe 1 iunie și unii spun că acesta ar fi un PR al guvernării pentru acel eveniment, alții spun că din contra, tocmai s-ar transmite acest semnal din partea autorităților și cetățenilor cât de mare este dorința ca țara lor să ajungă în UE.
Ion Negrei: Dacă guvernarea încearcă să folosească Adunarea Națională doar pentru PR aceasta este un fiasco, dacă vrea ca să prezinte lumii, celor care vor participa la summitul de la Chișinău de la 1 iunie, aceasta este cea mai bună oportunitate de prezentare a unei platforme naționale și a unei platforme europene a Republicii Moldova. Și ar fi cea mai bună ocazie ca după această adunare cu programul acesta bine elaborat, articulat să fie prezentat și chiar să fie și sprijinit de către marile puteri, 50 de state europene înseamnă ceva și noi dacă ne vom prezenta cu programul acesta identitar și programul nostru european ar fi cea mai bună formulă.
Vocea Basarabiei: Pentru că UE oferă sprijin consistent Republicii Moldova și sub formă de granturi, și credite, și ajutoare nerambursabile, necondiționate, iar pe de altă parte, sunt cetățeni care, chiar dacă sunt în preajma unui edificiu renovat pe banii Uniunii Europene sau pe un drum construit cu suportul celor din UE, ei nu cunosc despre acest lucru.
Ion Negrei: Tot este o practică nesănătoasă de a prezenta ajutorul pe care noi îl primim din partea Uniunii Europene, din partea altor organisme internaționale, că dominantă în această campanie devine opoziția, opoziția dictează că întotdeauna ne-au dat atâtea miliarde, atâtea milioane, dar nu le vedem, că nu ajung în buzunar la mine. Clar lucru că aici guvernarea, îi și vina noastră, că nu prezentăm lucrurile. Îmi aduc aminte numai câte ajutoare ne-a oferit România și ele se făceau așa, sub pod la Telecentru, când trebuia de avut un program de explicare și de primire a acestor ajutoare, dar e același lucru și cu ajutoarele care vin din partea altor state, că nu sunt bine explicate populației și omul rămâne cu ideea că nu i s-a dat și percepția aceasta o au categoriile acestea mai slab pregătite din punct de vedere intelectual. Nouă totdeauna ne-au dat, și pe drumul care mergem este aceea ce am primit, și în sănătatea pe care o avem astăzi s-a investit, și în programele acestea educaționale pe care noi le dezvoltăm, în programele de reformare, de schimbare, de acomodare a legislație, tot sunt fonduri le acestea europene pe care le avem. Eu le văd în multe și le văd în aspectul general în care trăim noi că arătăm mult mai europeni, arătăm mult mai civilizați, arătăm mult mai hotărâți în parcursul nostru. Omul care nu vrea și se lasă indus în eroare de forțele acestea nebinevoitoare nouă acceptă acea formulă că lui nu i-a dat. I-a dat și în criza energetică, și în criza pandemică și în toate. Trebuie lucrurile de explicat.
Vocea Basarabiei: Dar câți ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă la acele standarde din comunitatea europeană?
Ion Negrei: Republica Moldova poate să ajungă doar convențional la standardul european, Republica Moldova are în spate o istorie și istoria aceasta încă mult timp o s-o poarte în spate. Vorbesc și de moștenirea țaristă, și de moștenirea sovietică, care ne-a modelat pe noi într-un fel, încă nu avem standardul european, pentru că pentru marea majoritate a populației de aici este străin, de aceea acomodarea la standardul european va dura, dar nu suntem noi unicii în istorie și celelalte popoare n-au venit cu lecția pregătită de acasă, o parte pregătește acasă din temă, dar o parte o faci și la ore în clasă. Același lucru îl vom face și noi. Depinde de situație, putem să parcurgem foarte ușor acest parcurs, dar putem să ne poticnim, dar poate așa, cu mare scârț, să intrăm. Vedeți că ni se face și un avans, noi suntem conștienți că Republica Moldova încă este departe de standardul european, dar condițiile dictează necesitatea acceptării Republicii Moldova în spațiul european.
Vocea Basarabiei: Și Republica Moldova, și Ucraina, care au depus aproape concomitent cererile de aderare la UE, trebuie să urmeze această cale împreună sau fiecare pe cont propriu?
Ion Negrei: Cea mai bună soluție ar fi împreună. Eu cred că și războiul care se va încheia în curând va deschide perspectiva ca pe acest parcurs să mergem împreună. Faptul că ne vom detașa de Ucraina și ne vom alipi Uniunii Europene, aceasta ne-ar crea alte probleme în plus, de atâta formula ideală, formula cea mai bună ar fi împreună cu Ucraina și, mai ales, ne-ar face o mare onoare ca să mergem împreună cu Ucraina după o victorie, o eventuală victorie pe care ne-o dorim în războiul pe care îl poartă Rusia împotriva Ucrainei.
Vocea Basarabiei: Și asta înseamnă că Moldova în UE cu regiunea transnistreană?
Ion Negrei: Cu regiunea transnistreană, nicio problemă, regiunea transnistreană nu ne este străină. Iarăși, statutul regiunii transnistrene se modifică din zi în zi, situația se schimbă, nu mai este atât de mult susținută de Moscova, Moscova are mari probleme pe câmpul de luptă și cu toată lumea, de aceea este favorabil acest context pentru a merge împreună cu Transnistria, cu regiunea din stânga Nistrului.