VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

AUDIO/Ion Leahu: „Transnistrenii fac un joc care îi este convenabil Moscovei”

Așa-numitele autorități de la Tiraspol solicită reprezentanților ONU și OSCE „să influențeze conducerea R. Moldova ca să pună capăt șantajului energetic și economic” și să prevină „o catastrofă umanitară” în regiunea transnistreană. Potrivit autorităților separatiste, pentru depășirea crizei energetice și restabilirea livrărilor de gaze naturale la volumele anterioare, R. Moldova ar trebui să inițieze un dialog cu Rusia și Ucraina pe tema livrării gazelor. Ion Leahu, expert in problema transnistreana explică această solicitare trimisă de liderii tiraspoleni forurilor internationale.

Vocea Basarabiei: Ce vor autoritățile de la Tiraspol?

Ion Leahu: Ca și mulți ani în urmă, ca și ieri și alaltăieri, transnistrenii fac un joc care îi este convenabil Moscovei. În cazul de față, Moscova are nevoie de o anumită susținere la capitolul, să spunem așa, susținerea altor popoare, altor etnii ș.a.m.d. Și atunci când transnistrenii evoluează cu diferite adresări către ONU, către OSCE, ei vor să demonstreze că regimul de la Chișinău, cum spun ei, susținut de Occident este unul antiuman, dar umani sunt ei care suferă și patronii lor, guvernarea de la Moscova care le acordă ajutor în limita posibilităților. Și nu știu cum ei au trâmbițat puțin că, începând cu ziua de azi, au început să plătească suplimentul pe care îl transferă Rusia pentru pensionarii din Transnistria. De obicei, acesta-i un capitol foarte mare al propagandei transnistrene, dar probabil că o să fie, însă în situația în care Chișinăul are o agendă foarte argumentată în raport cu Tiraspolul și cu Moscova chiar, Moscova le-a recomandat, probabil, celor de la Tiraspol, în ajun ei au fost în deplasare la Moscova, s-au întâlnit cu mai mulți oficiali din Duma de Stat, din Consiliul Federației și probabil că acolo au elaborat acest plan pe care îl și realizează.

Vocea Basarabiei: Ei spun că din cauza acțiunilor ilegale ale guvernului de la Chișinău, încă de la mijlocul lunii octombrie acolo, peste Nistru, în regiunea transnistreană a fost declarată stare de urgență economică, au fost închise principalele întreprinderi industriale, a fost oprit transportul public și au fost reduse temperaturile în instituțiile sociale la începutul sezonului de încălzire și că acest lucru ar duce către o criză umanitară.

Ion Leahu: Da, într-adevăr, tot șirul acesta de învinuiri pe care l-ați prezentat dvs. are loc. Nu o dată reprezentanții Chișinăului au demonstrat că situația nu este chiar întocmai așa.

În primul rând, Chișinăul nu este vinovat cu nimic că concernul rus Gazprom a redus cu mult, cu 50 la sută, volumul de gaze livrate Moldovei și, respectiv, pentru Transnistria.

Vedeți, dacă ar fi fost așa cum spun cei de la Tiraspol, Gazprom-ul sau chiar Ministerul de Externe de la Moscova demult ar fi venit cu o declarație în care ar fi explicat care este comportamentul Chișinăului, este el bazat pe acordurile existente sau nu, însă nici Gazprom-ul și nici, cu atât mai mult, Ministerul de Externe nu spun niciun cuvânt, s-au pronunțat diferite persoane din Duma de Stat și din Consiliul Federației, care, să spunem așa, nu prea au valoare la acest capitol. Și ei tot au spus că au să se adreseze la cele mai înalte instanțe pentru a ajuta transnistrenii. Adică, ei vor să ne demonstreze nouă că Gazprom-ul a redus din volumul de gaze prestate Moldovei fără știrea primei persoane de stat din Moscova. E o aberație. Așa că, după câte înțeleg eu, situația este următoarea: Gazprom-ul din anumite considerente, în primul rând pentru a ne șantaja, a redus din volumul de gaze prestate, dar el gândea că Chișinăul o să continue orbește să-i plătească Tiraspolului partea ceea pe care el o primea atunci când erau 100% de livrare. Nu este așa și nu poate să fie, ne-au redus nouă, au redus și Tiraspolului. Urmează ca Tiraspolul să-și îndeplinească obligațiunile față de populație cu volumul acesta redus de gaze. Ei cu asta nu sunt deprinși, ei sunt deprinși să primească 100%, să toarne cât vor în sfera socială, energia electrică pe degeaba, apa caldă pe degeaba, să lucreze toate întreprinderile, așa întreprinderi ca uzina metalurgică, care utilizează foarte mult gaz și când s-a văzut că nu au așa posibilitate, ei au rămas în situația în care nu au explicații pentru propria populație. Cum așa, toată viața am avut din belșug și n-am plătit, ne băteam joc de cei din dreapta Nistrului, unde prețurile și tarifele erau foarte înalte, deseori inacceptabile, și iată acum am nimerit și noi în situația în care probabil că va trebui să plătim o sumă mult mai mare? Iată cam așa stau lucrurile.

Vocea Basarabiei: Dl Leahu, dar, potrivit Tiraspolului, OSCE și ONU ar trebui să întreprindă, așa cum spun ei, acțiuni urgente pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiunea transnistreană, unde, așa cum se spune în această solicitare, locuiesc aproximativ jumătate de milion de oameni. Vor reacționa OSCE și ONU?

Ion Leahu: Haideți să pornim de la aceea că nu mai sunt acolo jumătate de milion, în cel mai bun caz sunt vreo 300 de mii, dar asta în cel mai bun caz. Lumea se duce pe capete și de acolo. Asta-i una, a doua – eu nu exclud că în linii mari OSCE ar putea să se pronunțe într-un fel, chipurile, ar trebui Chișinăul și Tiraspolul să găsească un consens, relații referitor la distribuirea gazelor. Asta probabil că-i tot la ce ar putea ei să se aștepte, dar ei nu se așteaptă la reacții, ei au nevoie de a face valuri din propria inițiativă, de a demonstra populației, în primul rând, că pe dânșii îi ascultă, pe dânșii îi acceptă la așa niveluri ca OSCE și ONU și, în al doilea rând, că ei au posibilitate de a influența situația prin asemenea instituții internaționale, cu toate că foarte mulți în stânga Nistrului de acum s-au convins că nu mai sunt ei atât de puternici, nu mai sunt ei atât de influenți și, în principiu, toate problemele se rezolvă la Moscova. Dacă acolo se găsește soluția, ea are rezolvare, dacă nu, înseamnă că ei trebuie să rămână cu problema nesoluționată. Și evident că este încă un aspect care e prezent în absolut toate acțiunile propagandistice ale Tiraspolului – atac asupra Chișinăului. Mai ales la capitolul catastrofa umanitară, ei au câteva argumente acolo, Chișinăul invocă anumite condiții pentru importul de produse alimentare, importul de medicamente și evident că se reține termenul de intrare în Transnistria. Ei vor ca asta să fie așa cum a fost cândva, pe timpul altor guvernări la Moscova, când nimeni nu se uita și ei ce voiau aceea importau și ce voiau aceea exportau.

Vocea Basarabiei: Dar în acest format, „1+1”, Chișinăul și Tiraspolul, pentru că se discută și subiectul energetic, și alte subiecte și într-un interviu cu Vocea Basarabiei vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a spus că ultima dată părțile nu au reușit să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește raționalizarea coordonată”, așa zicea dl Serebrian, a consumului de energie electrică și gaze naturale și că ar urma să mai fie organizate întrevederi în acest format pentru a se discuta criza energetică. Totuși, cele două părți pot găsi un compromis?

Ion Leahu: Ei o să fie nevoiți să găsească compromis în situația în care Moscova va fi ocupată cu alte probleme și nu va elibera instrucțiuni concrete, însă, pornind de la faptul pe care adineaori l-am discutat, adresarea către ONU și OSCE îndată după vizita de la Moscova, înseamnă că noi putem să presupunem că Moscova deja a elaborat atitudinea față de problema respectivă și ei nu au să meargă pe calea unor „raționalizări”, cum a spus dl Serebrian.

Ei au să insiste asupra faptului ca Chișinăul să asigure volumul necesar Tiraspolului, fără a ține cont de propriile necesități, fără a ține cont de faptul că Tiraspolul insistă ca în continuare să utilizeze gazul fără a plăti tariful respectiv.

Deci, în situația aceasta eu nu cred că ar putea fi atins un consens la nivel de Chișinău-Tiraspol.

Vocea Basarabiei: Deci, iarna nu va putea dezgheța o colaborare mai bună între cele două maluri ale Nistrului?

Ion Leahu: Chișinăul nu poate să se lipsească de un volum minimal, adică el nu poate să dea mai mult decât este prevăzut în acord. Acolo este raportul – cât volum Transnistriei și cât Chișinăului și din moment ce Gazprom-ul a redus volumul și acum încă îl mai reduce, orice ar spune, orice ar invoca Tiraspolul, Chișinăul este nevoit să pornească de la cifrele acestea care există. Deci, oricum ai da, totuna volumul o să fie respectiv. E altceva, cum spune dl Serebrian, dacă ei ar accepta să utilizeze cu o anumită economie, mai puțin, să nu insiste la aceea ca o parte de gaz să meargă totuși pentru întreprinderile industriale, care funcționează fie noaptea, fie în zilele de odihnă, adică să meargă în întâmpinare și unul, și altul. Tiraspolul nu este gata să facă măcar un pas în întâmpinare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.