VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ion Ceban afirmă că situația epidemiologică din capitală este „îngrijorătoare”: Observăm sporirea cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii

Primarul capitalei, Ion Ceban declară că situația epidemiologică din municipiul Chișinău este „îngrijorătoare”, precizând că se atestă sporirea cazurilor de gripă și infecții respiratorii și o adresabilitate sporită la internări în spitale. Potrivit edilului, cele mai afectate grupe sunt copii cu vârsta de până la 14 ani.

„Situația epidemiologică privind infecțiile respiratorii și cazurile de gripă în municipiul Chișinău este una îngrijorătoare", a menționat Ion Ceban într-o postare pe Facebook. Astfel, în capitală, în perioada 2-8 ianuarie au fost raportate 6.432 de cazuri de infecții respiratorii, cu 1.628 mai puține decât săptămâna precedentă. 

„Circa 51% dintre cazuri au fost înregistrate la copii. De asemenea, avem 163 cazuri de gripă, dintre care 97 cazuri printre copiii cu vârsta 0-17 ani. Din numărul total de pacienți cu gripă, au fost spitalizați 116 bolnavi, iar 51 bolnavi - primesc tratament în condiții de ambulator, sub supravegherea medicilor de familie, după locul de trai”, a spus edilul.

Ceban a avertizat asupra unui flux crescut de internări în spitale, dar a asigurat că instituțiile medicale municipale sunt pregătite să ofere asistență medicală completă pentru copii și adulți. 

Potrivit edilului, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii la 9 ianuarie, erau internați 110 copii pe 100 paturi, dintre care 67 au fost internați cu gripă. Totodată, predomină internările cu infecții respiratorii și varicelă. În același timp, la Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 este raportat, la fel, un flux sporit la internări, astăzi fiind spitalizați 125 de copii (până la 3 ani) pe 100 de paturi. 

„Specialiștii recomandă consultația medicului de familie la apariția simptomelor de viroză sau infecții respiratorii, urmarea tratamentelor prescrise, izolarea la domiciliu sau internarea la decizia medicului", a spus Ceban.

Potrivit primarului general, pentru vaccinarea antigripală, în sezonul 2022-2023 au fost distribuite 47 300 doze de vaccin antigripal. Până la data de 03.01.2023 au fost vaccinate 46 970 persoane, ceea ce constituie 99,3%, din numărul dozelor distribuite.

„Înregistrăm o situație complicată epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii, dar și o adresabilitate sporită la internări în spitale, dar instituțiile medicale municipale sunt mobilizate în asigurarea asistenței medicale în volum deplin pentru copii și adulți”, a menționat primarul.

În context, Ion Ceban îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de protecție, să evite spațiile aglomerate, să spele mai des pe mâini, să respecte eticheta tusei și strănutului (în pliul cotului sau în șervețel), să poarte masca de protecție în spațiile aglomerate.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.