VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analistul politic Igor Boțan: „Apariția a încă unui partid politic pro-european nu e rău, dar e un semnal pentru actuala guvernare”

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a anunțat lansarea Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”. Potrivit lui, formațiunea va lupta pentru neutralitatea, independența și integrarea europeană a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut marți într-un briefing de presă, în cadrul căruia edilul le-a mulțumit cetățenilor pentru încrederea acordată, atunci când a fost ales în funcția de primar.

„Mișcarea Alternativa Națională” va fi în opoziție cu actuala guvernare, deși anterior declara de mai multe ori că grijile Capitalei sunt mai presus de politic.

Ales primar al municipiului Chișinău, în noiembrie 2019, Ion Ceban a anunțat după alegeri că părăsește Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), declarând în repetate rânduri că NU va face politică, deoarece vrea să fie „primarul tuturor chișinăuienilor”. Totuși, peste un an își ia concediu pe cont propriu și îl sprijină pe Igor Dodon în campania prezidențială din 2020.

Despre lansarea unei mișcări de aletrnativă actualei guvernări, Ion Ceban a vorbit prima dată la sfârșitul anului trecut. Acest anunț vine cu un an și două luni înanite să-i expire mandatul de primar.

„Suntem pentru dezvoltarea țării, pentru renaștere și modernizare, pentru independența și neutralitatea R. Moldova. Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă. Oamenii așteaptă o alternativă, oamenii au pierdut încrederea, sunt dezamăgiți în actuala conducere sterilă, care a demonstrat un fiasco total, atât prin oamenii săi, cât și prin acțiunile sale, sau mai bine spus, inacțiunile,” a specificat Ceban.

La rândul său, analistul politic Igor Boțan spune că apariția încă unui partid politic pro-european nu e rău, dar e un semnal pentru actuala guvernare.

„Urmează de văzut ce se va întâmpla mai departe în Consiliul Municipal Chișinău, unde Ion Ceban se bucură de sprijinul socialiștilor și dacă la alegerile locale de anul viitor PSRM va avea propriul candidat la fotoliul de primar. Asta înseamnă că Ion Ceban se disociază de socialiști, partid care reprezintă nișa cetățenilor nostalgici după URSS și orientați spre Uniunea Economică euro-asiatică. Mai curând proiectul politic al lui Ion Ceban este îndreptat spre asimilarea electoratului dezamăgit de PAS, lucru pe care trebuie să-l înțeleeagă cei din PAS,” a declarat Igor Boțan pentru Vocea Basarbiei.

În politică, Ion Ceban s-a făcut vizibil și vocal începând cu anul 2004, când devenise membru al Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM). Deși, între 2008 și 2009, a fost șef al secretariatului Comisiei naționale pentru integrarea europeană din cadrul Guvernului, începând cu 2012, după ce s-a alăturat PSRM, a participat la protestele împotriva semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Sergiu Culeac

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.