VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Invadatorii ruși își evacuează familiile din Crimeea și sudul Ucrainei

De la începutul lunii septembrie până acum, Ucraina și-a luat înapoi 6.000 de kilometri pătrați, din teritoriul cucerit de trupele rusești, susține președintele Volodimir Zelenski, în mesajul său din cursul nopții. Ieri, informațiile erau că 3.000 de kilometri de teritoriu a fost recucerit. Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite susține că Ucraina a câștigat bătălia pentru Harkov. Militarii ucraineni au ajuns până la granița cu Rusia, pentru prima oară de la începutul invaziei. 

„Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat „aşa-zisele autorităţi” din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, se arată într-un raport al GUR, publicat marţi, potrivit Agerpres.

Peninsula Crimeea a fost ocupată şi anexată în 2014 de Moscova, care şi-a impus propriile autorităţi în zonă nerecunoscute de comunitatea internaţională. În pofida încercărilor ruşilor de a garanta populaţiei securitatea vieţii în peninsulă, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi comandanţi ai unor unităţi militare încearcă în secret de subalterni să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă rudele din Crimeea, potrivit datelor deţinute de Serviciul ucrainean de informaţii militare. În schimb, ruşii au interzis celorlalţi cetăţeni să încheie contracte de vânzare-cumpărare de imobile în zonă. Ei au introdus, de asemenea, „restricţii privind circulaţia peste Podul Crimeii şi încearcă prin toate mijloacele să nu permită accesul la informaţii despre contraofensiva desfăşurată de armata ucraineană”, conform aceluiaşi comunicat. Până luni, potrivit agenţiei Ukrinform, forţele ucrainene au înaintat aproximativ 12 kilometri în teritoriul controlat de trupele ruse în sudul Ucrainei şi au eliberat 13 aşezări.

Potrivit direcției de informații din armata ucraineană, în pofida încercărilor rușilor de a asigura populația că se află în siguranță pe teritoriul Crimeii, reprezentanții administrației invadatoare, angajații Serviciului Federal de Securitate al Rusiei și comandanții unor unități militare încearcă în secret să-și vândă casele și să-și scoată urgent rudele din Crimeea.

De asemenea, ocupanții au interzis încheierea de contracte privind cumpărarea și vânzarea de locuințe, au instituit restricții de circulație pe podul Crimeii și încearcă, în toate modurile posibile, să oprească accesul (populației, n.r.) la informațiile referitoare la acțiunile contraofensive ale apărătorilor ucraineni.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.