VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Interviu pentru The Times acordat de vicepremierul Republicii Moldova: „Suntem îngrijorați că există o sinergie între alertele cu bombă, noua retorică venită din Găgăuzia și noua retorică mai agresivă de la Tiraspol/ Un preludiu la o operațiune militară pro-rusă”

Vicepremierul Republicii Moldova, Oleg Serebrean a avertizat că apelul unui oficial separatist de a cere Rusiei să anexeze regiunea Transnistria și o serie de amenințări cu bombe sofisticate menite să paralizeze capitala Chișinău ar putea fi un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva țării sale, transmite The Times.

Rusia menține o forță de peste 1.500 de soldați în interiorul Transnistriei, care s-a desprins de Moldova cu ajutorul Moscovei în timpul unui război civil între 1990 și 1992. Forța separatistă locală, estimată la aproximativ 20.000 de persoane, inclusiv serviciile de securitate, este interoperabilă cu trupele de la Kremlin, dar se crede că este slab echipată.

Amenințările cu bombă și planul de aderare la Federația Rusă, anunțate la 22 iulie de Vitaly Ignatyev, ministrul de externe al Transnistriei, au coincis cu un val de secesionism pro-rus în regiunea autonomă Găgăuzia din sudul Moldovei.

Într-un interviu în exclusivitate pentru The Times, Oleg Serebrian, vicepremierul care are sarcina de a reintegra Transnistria în Moldova, a avertizat că guvernul său ar putea fi târât în războiul de peste graniță chiar în momentul în care Ucraina se pregătește să preia din nou controlul asupra coastei sale de la Marea Neagră.

„Aceasta este o provocare clară – ideea că ar trebui să aibă independență este veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei a fost neașteptată și a fost prima dată când au spus acest lucru”, a declarat el la Chișinău. „Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu este o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de Chișinău”.

În ceea ce privește momentul anunțului lui Ignatyev, Serebrian a declarat: „Am fost surprinși, unii politicieni locali au fost agitați în ultimele săptămâni, suntem îngrijorați că există o sinergie între alerte, noua retorică venită din Găgăuzia, noua retorică mai agresivă de la Tiraspol [capitala Transnistriei] – credem că există o legătură.”

Guvernul suspectează că evoluțiile sunt o reacție la acceptarea de către Uniunea Europeană a Republicii Moldova ca membru candidat la 23 iunie, a declarat el.

Amenințările, trimise cu ajutorul instrumentelor dark web, au făcut ca aeroportul din Chișinău să fie închis și evacuat de peste zece ori în ultima lună.

„Primim apeluri telefonice – există o bombă în aeroport, în clădirea parlamentului – practic în fiecare zi avem așa ceva”, a spus Serebrian. „Ideea principală este de a răspândi frica, instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici”.

Prezența unei armate ostile la 45 km vest de Odesa a determinat armata ucraineană să ofere Chișinăului ajutor pentru eliberarea republicii separatiste, ceea ce ar putea apoi să elibereze trupele de frontieră pentru bătălia pentru sudul Ucrainei.

Serebrian a subliniat că guvernul său nu a primit o ofertă oficială și că va refuza dacă va fi făcută una, dar a cerut Moscovei să își retragă soldații: „Moldova este un ținut neutru, deci ar trebui să fie fără forțe militare străine pe teritoriul său. Retragerea trupelor rusești este o prioritate”.

Bătălia pentru coasta Mării Negre ar putea determina soarta Transnistriei. „Situația din Ucraina este foarte importantă pentru Moldova. O graniță directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat vicepremierul.

Republica Moldova a primit 460 de mii de refugiați ucraineni de când Putin a invadat Ucraina, iar președintele Sandu a vizitat Kievul în iunie. Guvernul său nu a oferit sprijin material pentru efortul de război ucrainean pentru a evita provocarea Rusiei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.