VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

/INTERVIU EXCLUSIV/ Mihail Podoleak: Rusia va pierde acest război, iar state ca Republica Moldova și Georgia își vor recăpăta integritatea teritorială

Interviu acordat în exclusivitate pentru Vocea Basarabiei

Vocea Basarabiei: Vă mulțumim că ați acceptat invitația de a participa la emisiunea noastră. Urmărim cu atenție desfășurarea luptelor pe fronturile din Ucraina. Forțele armate ucrainene au început o operațiune complicată de eliberare a Hersonului. Cum stau lucrurile pe frontul sudic și care sunt perspectivele în procesul de exilare a ocupanților din acele teritorii ?

– Știți, contraofensiva doar a început, până acum a fost doar o pregătire sistematică, prelucrarea securității de infrastructură, logistică a armatei ruse, pe toate fronturile, inclusiv în direcția Hersonului, adică cea de sud. Dar acolo, ținând cont de faptul că Rusia nu cunoștea unde anume, și în ce volum noi vom contraataca, din punct de vedere a unei deblocade a teritoriului, atunci, respectiv, în direcția Crimeei, ei și-au creat anumite rezerve. De aceea, în cea regiune operațiunea de deblocare merge un pic mai greu, ținând cont și de amplasare, și de prezența râului Dnepr, etc.. Între timp, există o direcționare și spre frontul de sud, în această dimineață am trecut încă aproximativ 500 de kilometri. În orașul Herson a fost înregistrată o înaintare de 13 kilometri, deci Rusia opune rezistență. Această contraofensivă nu este una de două, trei zile, și aici mă refer la toate regiunile, Zaporojie, și în special Lugansk, Donețk. Această poveste abia a început. Rusia are, încă, un volum mare de resurse, în primul rând resurse umane, acei deținuți mobilizați. Rusia desfășoară cu succes, o campanie de mobilizare, sarcastic, desigur, printre pușcăriași sau persoane cu datorii la stat, cadre nepregătite, în mare parte, însă într-un număr imens. Au și un volum nedeterminat de tehnică militară, artilerie, deci această contraofensivă va dura ceva timp, însă aceste prime succese, în special în direcția Harkov și parțial în direcția Herson arată că Rusia va suferi pierderi tactice cu un coeficient în creștere.

Vocea Basarabiei: Concomitent au loc lupte în estul Ucrainei, unde forțele armate ucrainene treptat alungă adversarii de pe teritoriile ocupate. Vor fi în stare, oare, forțele armate ucrainene să ține piept pe toate fronturile și sunt, oare, suficiente ajutoarele partenerilor din vest pentru a asigura victoria deplină a Ucrainei asupra Federației Ruse ?

În primul rând, avem, fără îndoială, un consens, la nivel de societate, că altă opțiune în afară de deblocare totală și eliberarea tuturor teritoriilor ocupate, inclusiv Donețk, Lugansk și Crimeea, nu avem. Armata este dotată, într-un proces de modernizare continuu. Ce ține de ajutorul din partea partenerilor, aceștia analizează minuțios tipul războiului, adaptând volumul și tipul de ajutor de care avem nevoie. Dacă până la începutul contraofensivei, pe direcția Harkovului, încă existau dubii cu privire la necesitatea dotării armatei noastre cu armament, atunci acum, toate aceste subiecte au fost închise, și deja așa țări ca Germania și-au intensificat ajutoarele, inclusiv ce ține de tehnică blindată, ceea ce este pentru noi, acum, foarte important, pentru că anume acest tip de echipament face diferența în viteza cu care se mișcă lucrurile. Așteptăm de la parteneri creșterea volumului de armament livrat, pentru că, din punct de vedere psihologic, practic toate țările au înțeles direcția războiului. Mai este un aspect. Astăzi, Ursula von der Leyen a declarat că UE ne va ajuta, indiscutabil, și pe aspect financiar, și  militar, pentru că acest război poate fi terminat doar în condițiile Ucrainei. Respectiv, vom contraataca activ pe toate direcțiile, alte variante nu există. Nici un fel compromisuri ca linia Minsk 3 nu vor exista, despre asta a anunțat și președintele Zelenschii, și cel mai interesant, (pe asta se bazează și siguranța mea că acest război s-ar putea încheia neașteptat de repede, dacă construim corect tactica și strategia de luptă) ar fi căderea Lugansk-ului, sau a Donețk-ului. După această, va începe prăbușirea, ca un domino,  a întregii armate ruse, și atunci, societatea rusă va înțelege că este gata și trebuie să piardă.

Vocea Basarabiei: Ați menționat și la postul de televiziune Moldova 1, dar totuși … în ultima săptămână, forțele armate ucrainene au obținut succese importante în exilarea agresorilor ruși de pe teritoriile ocupate. Putem spune că războiul a luat o întorsătură considerabilă ?

– Știți, este o întrebare mai complicată, deoarece momentul de întorsătură a avut loc chiar în seara primei zile ale războiului, când a fost evident că conducerea Ucrainei nu va părăsi Kievul, ci va rămâne și se va ocupa de conducerea operativă și defensivă, iar acest fapt a contribuit la starea spirituală și psihologică a societății. După părerea mea, atunci s-a întâmplat această întorsătură, când am dat de înțeles că vom riposta și ne vom apăra până la sfârșit. A două întorsătură a fost atunci când partenerii noștri europeni și americani au început să discute despre ajutoare, inclusiv armament, în pofida faptului că în primele zile își arătau condoleanțele față de ceea ce se întâmplă.  A treia întorsătură a fost când armata rusă a părăsit Kievul, și noi am văzut acel volum imens de crime de război, săvârșite de Rusia. Ei nu au intrat aici din punct de vedere militar, ci să distrugă societatea Ucrainei, și să ucidă în masă populația. Deci noi am calificat acele crime drept un genocid asupra poporului. Aceasta a fost a treia întorsătură, după care negocierile, inițiate la 28 Februarie, au devenit imposibile. Și a patra întorsătură a fost cea în care am început contraofensiva în direcția Harkov, pentru până la acest moment, repet, atât

 partenerii noștri, cât și Rusia, puneau la îndoială capacitățile armatei ucrainene de a contraataca efectiv. Deci nu existau dubii cu privire la abilitățile noastre de apărare, dar la nivel de ofensivă existau totuși unele îndoieli, mai ales că războiul de ofensivă este, totuși, la un alt nivel de creativitate. Respectiv, acum, nimeni u mai stă la dubii că armata ucraineană este mult mai pregătită în implementarea și desfășurarea unui tip de război modern. Și a cincea întorsătură este faptul că armamentul din dotarea armatei ruse nu este unul efectiv și cedează considerabil standardelor NATO, dar și tactica de luptă ucraineană, de-a lungul perioadei de război, este mult mai efectivă în câmpul luptă, și suntem siguri că, în cazul unor livrări suplimentare de armament, vom debloca mult mai efectiv, minimalizând, astfel, pierderile noastre umane.

Vocea Basarabiei: Este bine cunoscut faptul că militarii ruși sunt antrenați mai mult în tactica de ofensivă. Acum că forțele ucrainene au trecut la contra-ofensivă, iar rușii au fost observați părăsind pozițiile, credeți că armata rusă ar putea reiniția atacurile în mai multe direcții?

În primul rând, eu cred că Rusia pune accent în luptă pe numărul de resurse umane, ei au multe resurse. Noi ne uităm pragmatic la cursul războiului și înțelegem că va fi greu, va dura mult… Nu avem așteptări că totul se va încheia rapid, doar pentru că am început să recuperăm puterea în anumite teritorii cucerite de ei și repede vom curăța teritoriul de armata rusă. Noi înțelegem foarte bine că ei mai au resurse. În ceea ce privește pregătirea armatei ruse este o pregătire destul de primitivă, pentru că ei inițial nu au avut parte de o instruire semnificativă a principalelor companii de luptă. Ei au investit mai mulți bani în batalioane de destinație specială sperând că două-trei batalioane de parașutiști vor schimba cursul războiului în Ucraina.

Se pare că lucrurile nu stau chiar așa, și un astfel de război, cu o astfel de intensitate, depinde de mai multe aspecte, care în Federația Rusă nu sunt puse la punct. Al treilea aspect care demonstrează incapacitatea armatei ruse este lipsa comandamentului la nivel inferior și mediu, care să fie în stare să ia decizii operativ și eficient, și să facă concluzii în anumite situații de criză. Al patrulea aspect este lipsa conducerii strategice. S-a dovedit că nici în rândul generalilor nu este personal capabil să efectueze o analiză amplă a procesului de luptă, respectiv, armata rusă nu înțelege tipul de război, pe care singură l-a inițiat. Acesta este un tip de război cu totul diferit, și defensiva este cu totul diferită decât cea din timpurile celui de-al doilea război mondial. Este o defensivă mobilă, manevrabilă, efectivă, din câte a demonstrat armata ucraineană. Rusia nu este pregătită în fața unei astfel de defensive. Armata rusă este formată, în proporție de 90 la sută, din personal care nu are experiență militară, ci experiență de tâlhărie. Ei intră, jefuiesc, organizează torturi a populației civile, impun anumite taxe, etc. Armata rusă reprezintă, în sensul direct, (cer scuze, nu este un termen oficial sau unul  din politologie), este o turmă de pe vremurile medievale, care mănâncă teritoriile precum lăcustele. Ea nu se pregătește de defensivă, și literalmente nu coincide cu un tip de armată modernă.

Vocea Basarabiei: În ultimele zile armata rusă a distrus câteva obiecte de infrastructură energetică din Ucraina, lăsând fără de lumină, apă și încălzire mai multe localități. În același timp, rușii au deconectat total centrala nucleară de la Zaporojie. Ce măsuri poate întreprinde Ucraina pentru a asigura teritoriile afectate cu energie electrică?

Este un aspect foarte important. Rusia și-a dat jos toate măștile și arată deschis că miza sa în acest război nu sunt războiul cu forțele ucrainene ci vor să atace obiectele vitale de infrastructură ale Ucrainei. Rușii doresc să lipsească Ucraina de apă potabilă, căldură și electricitate pentru ca cetățenii noștri să nu poată pregăti nici măcar mâncare. Rusia a atacat și atacă fără de milă civilii și localitățile ucrainene, iar mai nou atacă și obiectivele de infrastructură vitale țării. Noi am fost pregătiți pentru acest scenariu, am atras atenția cetățenilor și partenerilor externi de faptul că Rusia nu poartă un război clasic, dar un război de anvergură împotriva oamenilor pașnici. Acum toți deja suntem martori la acțiunile Rusiei care prin bombardamente distrug viața civililor de pe teritoriul Ucrainei. Rușii vorbesc deschis despre asta, la diferite nivele în stat, iar asta e foarte important. Noi am înțeles riscurile la care urmam să fim supuși încă din primele zile de război, de aceea eram pregătiți pentru a le exclude. Căutam diversificarea resurselor energetice pentru asigurarea cu căldură și electricitate a localităților ucrainene. Avem organizate mai multe grupuri operative gata să restabilească funcționalitatea liniilor de curent afectate. Urmărim să asigurăm protecția centralelor termice, nucleare și electrice care au avut de suferit. Construim ziduri speciale din beton. Discutăm cu partenerii din Europa și SUA , solicitându-le mereu sisteme anti-rachetă, anti rachete rusești care atacă obiectele de infrastructură, iar ei înțelegând acest lucru ne ajută în continuare. Discuțiile purtate pot fi considerate de succes. În ceea ce privește centrala nucleară de la Zaporojie, Rusia a folosit această centrală, având două scopuri: să oprească accesul sudului Ucrainei la resurse energetice și să redirecționeze energia electrică spre Crimea. Peninsula nu a fost niciodată conectată la sursele energetice ale Rusiei. Crimea nu a fost un teritoriu al Rusiei și a fost asigurată de către Ucraina mereu pe toate planurile. Rușilor nu le-a reușit planul inițial legat de centrală, iar asta i-a făcut să folosească centrala drept mijloc de șantaj împotriva Europei, amenințând cu o eventuală catastrofă nucleară care poate să aibă urmări grave nu doar pentru mediul înconjurător, dar și pentru întreaga populație a continentului european. Noi înțelegem scopul Rusiei chiar mai bine decât partenerii noștri și le spunem mereu despre asta. Acum deja e vizibil adevăratul scop al Federației Ruse de a ataca infrastructura civilă, iar partenerii externi înțeleg în sfârșit că nu ai ce discuta cu guvernarea rusă după nenumăratele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii vitale ale Ucrainei, iar o posibilă comunicare la nivel diplomatic nu poate fi până când la conducere se află oameni inadecvați care au o idee greșită despre cum ar trebui să fie dusă politica externă a țării.

Vocea Basarabiei: Amintim că Republica Moldova cumpără o parte din energia electrică consumată din Ucraina, și mizează pe faptul că Ucraina va fi unul dintre principalii furnizori în viitor. Ucraina protejează acum întreaga lume civilizată de imixtiunea dură a Federației Ruse, apărând și libertatea Republicii Moldova. Înțelegem că Rusia poate să ne atace doar dacă va captura regiunile Nikolaiev și Odesa. E posibil ca invadatorii să facă acest lucru?

Mă voi întoarce cu jumătate de pas la tema despre centrala nucleară de la Zaporojie. Da, într-adevăr, al treilea scop al Federației Ruse este controlarea centralei, micșorarea potențialului de export al energiei din Ucraina, ca să nu ne putem ajuta partenerii externi cu volumul de electricitate pe care l-a generat mereu Ucraina. Într-adevăr, rușii au acest scop și au considerat necesar să elimine toate posibilitățile de export ale Ucrainei, inclusiv coridoarele de transport de-a lungul zonei Mării Negre. Vedem asta… Războiul este desigur unul imprevizibil. Practic, înțelegem acum ce face Rusia, ce va face, ce fel de resurse are, inclusiv pe axa de sud a frontului. Bineînțeles, categoric că nu vom permite intrarea în Nikolaiev și Odesa, mai ales pentru a controla zona acvatoriului de-a lungul coastei dimprejurul acestor regiuni, și așa mai departe… Și cu siguranță, nici într-un caz nu vom permite aterizarea pe uscat peste liman pe teritoriul enclavei criminale – Transnistria. Înțelegem foarte bine situația Republicii Moldova, și respectiv puteți miza pe noi. Ne-am dori ca și Moldova să aibă o atitudine mai dură, cu referire la ceea ce face Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei. Am în vedere din punct de vedere uman. Rusia atacă oamenii pașnici și respectiv, pentru noi contează ca să aibă loc reconsiderarea poziției mondiale cu privire la acest fapt, că așa un război este dezgustător, iar reputația Rusiei este redusă la zero. Din punct de vedere militar, pot spune că ne apărăm activ granițele din regiunea sudică, considerând că asta este important atât pentru noi, cât și pentru partenerii noștri, inclusiv România, R. Moldova… Vom fi foarte activi în protejarea acestei coaste și a acestui teritoriu.

Vocea Basarabiei: De treizeci de ani deja armata Federației Ruse se află ilegal pe teritoriul Transnistriei. Din experiența Ucrainei, dar și a altor țări, cum ar putea Moldova să își recapete integritatea teritorială și controlul asupra malului stâng al Nistrului?

Bună întrebare și ține de aspectul strategic, geopolitic al spațiului dat. Sunt convins că unica soluție de rezolvare a acestei probleme este eșecul Rusiei în Ucraina. Suntem siguri de fapt că așa și va fi. Noi ne vom recăpăta teritoriile pierdute din 2014 încoace. Mă refer la Crimea, Donetsk și Lugansk. Pentru noi este esențial să restabilim integritatea teritorială inițială a Ucrainei. Îndată ce Rusia va pierde războiul, în interiorul țării vor începe procese de transformare, iar atunci multe state care au avut de suferit din cauza agresivității Rusiei, inclusiv Moldova care are o armată străină pe teritoriul său și nu a putut să se dezvolte în toți acești ani din punct de vedere economic și politic, va avea posibilitatea automată la fel ca și Georgia să lichideze din punct de vedere juridic enclavele ilegale create de Rusia în interiorul statului propriu. De asemenea, consider că toți trebuie să ne concentrăm ca Ucraina să câștige fără doar și poate războiul și atunci vom avea cu toții posibilitatea, atât Moldova cât și Europa să scăpăm de influența energetică rusească, iar Moldova va scăpa de armata străină din Transnistria, pentru că va fi vorba de o procedură juridico-diplomatică rezolvarea conflictului transnistrean, nu pe calea războiului. Astfel Moldova va putea să își restabilească controlul deplin asupra teritoriului său. Dacă Europa se va concentra pe acțiuni concrete de a ajuta Ucraina în acest război, asta va însemna un drum direct de a scăpa de toate riscurile generate de Rusia și rezovarea tuturor conflictelor înghețate create de Federația Rusă.

Vocea Basarabiei: Domnule Podoleak, mulțumim pentru participarea la emisiune și dorim poporului ucrainean succes, răbdare și multă putere.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.