VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Anul trecut, 5700 de moldoveni au beneficiat de intervenții chirurgicale gratuite la inimă

În 2022, aproximativ 5700 de pacienți au beneficiat de intervenții chirurgicale finanțate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Suma alocată pentru operații a fost de 294 de milioane de lei. În acest an, Comisia Națională de Asigurări în Medicină a majorat finanțările în acest sens cu peste 25 la sută, alocațiile ajungând până la 373 de milioane de lei.  

Cele mai multe intervenții, peste 4000, au fost efectuate la adulţii care au suferit infarct miocardic. De asemenea, medicii au efectuat și 84 de operaţii minim-invazive la copii cu malformaţii congenitale.

Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale cardiovasculare variază între 41 și 206 mii de lei. Suma este calculată în funcţie de serviciile oferite, inclusiv consumabilele și echipamentul medical utilizate.

Anul trecut, 15 persoane cu probleme cardiace au beneficiat de operații minim-invazive pentru înlocuirea valvei aortice, efectuate în cadrul programului special „Cardiologie intervențională”.

Amintim că de operaţii gratuite beneficiază persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Pentru intervenţia chirurgicală programată, cetăţenii se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigaţiilor necesare şi a consultaţiilor la medicii specialişti.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.