În 2022, aproximativ 5700 de pacienți au beneficiat de intervenții chirurgicale finanțate din fondurile de asigurare medicală obligatorie. Suma alocată pentru operații a fost de 294 de milioane de lei. În acest an, Comisia Națională de Asigurări în Medicină a majorat finanțările în acest sens cu peste 25 la sută, alocațiile ajungând până la 373 de milioane de lei.
Cele mai multe intervenții, peste 4000, au fost efectuate la adulţii care au suferit infarct miocardic. De asemenea, medicii au efectuat și 84 de operaţii minim-invazive la copii cu malformaţii congenitale.
Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale cardiovasculare variază între 41 și 206 mii de lei. Suma este calculată în funcţie de serviciile oferite, inclusiv consumabilele și echipamentul medical utilizate.
Anul trecut, 15 persoane cu probleme cardiace au beneficiat de operații minim-invazive pentru înlocuirea valvei aortice, efectuate în cadrul programului special „Cardiologie intervențională”.
Amintim că de operaţii gratuite beneficiază persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Pentru intervenţia chirurgicală programată, cetăţenii se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigaţiilor necesare şi a consultaţiilor la medicii specialişti.