În Bulgaria, autoritățile au aprobat toate documentele pentru punerea în funcțiune a interconectorului de gaze cu Grecia, iar instalația va fi operațională de la 1 octombrie. Anunțul a fost făcut de ministrul bulgar pentru Dezvoltare Regională, Ivan Shishkov.
„Avem aprobarea pentru punerea în funcțiune a conexiunii dintre Bulgaria și Grecia. Am rezolvat și ultimele probleme, fără a face compromisuri, așa că proiectul este finalizat, iar de la 1 octombrie va funcționa fără a încălca vreo normă”, a spus ministrul bulgar pentru Dezvoltare Regională, Ivan Shishkov.
Proiectul va permite aprovizionarea cu gaze azere a Bulgariei, dependentă de gazele rusești.
Moscova a oprit livrările de gaze către Bulgaria, în primăvară, după ce guvernul de la Sofia a refuzat să achite facturile în ruble.
La începutul lunii august, în contextul pregătirilor pentru iarnă, autoritățile bulgare examinau potențiala revenire la livrările de la Gazprom. Intenția a stârnit un val de nemulțumire în rândul populației care au protestat mai multe săptămâni.
După semnarea documenelor, interconectorul de gaze care va lega Bulgaria de Grecia va permite și României să aducă gaze din Azerbaidjan.
În context, amintim că, potrivit protocolului semnat cu Gazprom, auditul datoriilor Moldovagaz ar urma să fie realizat până la 1 octombrie, lucru imposibil potrivit conducerii Moldovagaz. În aceste condiții, continuarea livrărilor de gaze naturale după 1 octombrie rămâne la discreția Gazprom, a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a menționat anterior că Guvernul analizează trei scenarii privind limitarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom și a dat asigurări că, indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece și pentru a asigura cetățenii cu energie și căldură.