Securitatea informațională, știința datelor și inteligența artificială vor fi noi programe de studiu introduse în universități și colegii, iar pe viitor toate diplomele de licență vor fi emise doar în format digital. Proiectele se regăsesc într-o listă de priorități anunțată de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
Într-o conferință de presă, demnitarul a anunțat că va fi elaborat și sistemul E-admitere pentru viitorii studenți, așa încât toate actele pentru înregistrarea în instituțiile superioare să se facă doar în regim online.
Totodată, va fi implementat și catalogul electronic în majoritatea gimnaziilor, liceelor și școlilor profesionale. În prezent, acest mecanism este utilizat în doar 560 de instituții de educație din cele peste 1300 din țară.
Ministrul Educației a mai anunțat că au fost alocate 289 de milioane de lei pentru realizarea a 20 de proiecte de infrastructură în 13 universități și colegii pedagogice. Tot în aceste instituții vor fi create 52 de laboratoare, 67 de săli multifuncționale și 18 centre didactice.
Investițiile în colegii și universități vor continua, urmând să fie anunțat un nou concurs de proiecte investiționale în sumă de aproximativ 210 milioane de lei.
Pentru școli, autoritățile își propun ca până în septembrie 2024, elevii să aibă manuale noi pentru majoritatea disciplinelor. De asemenea, aproximativ 300 de școli vor avea laboratoare moderne de fizică, biologie și chimie.
Procesul de modernizare a început și în domeniul învățământului general elevii urmând să aibă manualele noi la majoritatea disciplinelor școlare până în septembrie 2024.
Pentru prima dată după mulți ani în care nu s-a investit aproape deloc în dotarea cabinetelor pentru științele exacte, în perioada următoare, circa 300 de școli vor avea laboratoare moderne de fizică, biologie și chimie. În alte 70 de licee vor fi create laboratoare digitale. De asemenea, datorită unui grant de două milioane de dolari în școli urmează să ajungă peste 5000 de laptopuri.