VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În instituțiile de învățământ din R. Moldova activează peste 47 de mii de profesori/INFOGRAFIC/

Astăzi, 5 octombrie, întreaga comunitate mondială marchează Ziua Internațională a Profesorului, sărbătoare instituită de UNESCO pentru a aprecia cadrele didactice din întreaga lume. Cu acest prilej, Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat un infografic prin care arată că în prezent, în Republica Moldova activează 47 088 de cadre didactice, dintre care 85,9% sunt femei și doar 14,1% sunt bărbați.

Totodată, în anul de studii 2020/2021 în instituțiile de învățământ din țară au activat 47 504 de profesori, cu peste 400 de cadre didactice mai mult comparativ cu anul curent.

Potrivit datelor oferite de BNS, sistemul educațional este dominat de femei, care constituie 85,9% din numărul total de pedagogi și doar 14,1% sunt bărbați.

Peste 50% din cadrele didactice activează în ciclul primar și secundar general, peste 27% activează în instituțiile de învățământ preșcolar, iar cei mai puțini – 8%, în învățământul profesional tehnic.

Conform statisticii pentru anul 2021, salariul mediu lunar în învățământ a constituit 7 440 lei, sau 81,6 față de salariul mediu pe economie.

Totodată, numărul învățătorilor cu vârsta de până la 30 de ani a scăzut față de anul trecut și reprezintă 8,7% iar numărul celor cu vârsta de peste 60 de ani a crescut și reprezintă 20,1%.

Cele mai multe cadre didactice din Republica Moldova sunt specializate pe predarea limbii și literaturii române, a limbilor străine și a matematicii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.