Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, este indignat de unele cazuri de contrafacere a vinurilor moldovenești vândute în Uniunea Europeană. Demnitarul a fost sesizat că pe rafturile magazinelor din țările UE ajungeau sticle cu vin, cu inscripția Cabernet, pe când acesta era produs din soiul ”Moldova”.
”Calitatea produsului depinde de struguri și noi avem cazuri în țările UE, unde în vinul Cabernet au fost găsiți struguri Moldova. Lucrurile astea sunt inadmisibile. Este o lovitură dură asupra imaginii, care ulterior este greu de restabilit”, a declarat Vladimir Bolea în cadrul unui dialog online cu șefii direcțiilor și secțiilor pentru agricultură din raioane.
În acest context, demnitarul a reamintit producătorilor de struguri despre faptul că sunt obligați să-și înregistreze podgoriile în Registrul Vitivinicol și că nu va fi acceptată nicio derogare.
”Nu va fi nicio derogare, informați primarii să continue tot procesul. La Oficiul Național al Viei și Vinului au fost identificate în jur de 15 mii de hectare de vie, care nu se regăsesc în registru. Informați toată lumea, deoarece la toamnă vor avea mari probleme. La fiecare punct de colectare a strugurilor vor fi persoane care se vor ocupa de înregistrare. Este o măsură cerută de mult timp de procesatori pentru a combate contrafacerea producției. Trebuie să știm câte hectare avem de Cabernet, de Saperavi, de Rară Neagră etc. Toate tipurile trebuie cunoscute, ca ulterior să știm cât vin putem produce din aceste suprafețe”, a precizat Vladimir Bolea.
În Republica Moldova sunt aproximativ 140 de mii de hectare de viță-de-vie, ceea ce reprezintă 1,8% din suprafața la nivel mondial. Țara noastră, în schimb, are cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume – 3,44 hectare la 100 de locuitori. În Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 199 de vinării, dintre care 68 sunt proprietari de podgorii.