VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Riscurile de îmbolnăvire cu virusul rabic a animalelor și a oamenilor vor fi reduse. Normele, aprobate de Guvern

Riscurile de îmbolnăvire cu virusul rabic a animalelor și a oamenilor vor fi reduse. În acest sens, Guvernul a aprobat o normă sanitar-veterinară care stabilește măsurile de prevenire, combatere, control și eradicare a rabiei la animalele domestice și sălbatice.

Astfel, deținătorii de animale, medicii veterinari și reprezentanții autorităților publice locale și centrale vor avea posibilitatea să aplice măsurile sanitar- veterinare atât în cazul suspiciunii, cât și în cazul confirmării rabiei la animale dintr-o exploatație, localitate sau zonă, precum și în fondurile de vânătoare. Totodată, proprietarii de câini, pisici și dihori vor fi obligați să vaccineze animalele, în scopuri profilactice. 

„Rabia este una din cele mai neglijate boli din lume. Colaborarea intersectorială este esențială pentru abordarea și combaterea acestei probleme. În acest scop, au fost elaborate măsuri care vor antrena întreaga societate, astfel încât fiecare cetățean să fie responsabil de sănătatea publică și animală”, a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

În perioada anilor 2012-2021, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1156 de cazuri de rabie la animale sălbatice și domestice. Pe parcursul perioadei de referință, peste 90% de îmbolnăviri au fost depistate la bovine, câini, vulpi și pisici. Până în prezent, pe teritoriul țării au fost depistate 20 de specii de animale pozitive la virusul rabic.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.