Asia a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc după ce Occidentul a impus sancțiuni împotriva Kremlinului. Aproximativ 70% din transporturile de petrol rusesc Ural – marca fanion a Rusiei, expediate în ianuarie au ajuns în India, scrie Reuters.
India este principalul cumpărător al petrolului rusesc din Ural de câteva luni, umplând golul lăsat de cumpărătorii din UE. China, care este considerată al doilea cel mai mare cumpărător de țiței din Ural în ianuarie, crește, de asemenea, achizițiile de petrol pe piețele fizice.
În același timp, Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, înlocuind Irakul.
Vorbind la o conferință de energie din India, Igor Sechin, directorul general al majorului petrolier rus Rosneft, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că prețul petrolului rus va fi stabilit în afara Europei.
„Dacă petrolul rusesc nu intră pe piața europeană, atunci nu există un preț de referință. Prețurile de referință se vor forma acolo unde se îndreaptă efectiv volumele de petrol”, a spus Sechin, cunoscut și sub numele de „țarul petrolului rus”.
Potrivit Ministerului de Finanțe al Rusiei, prețul mediu al petrolului rusesc Ural în ianuarie a fost de 49,48 dolari. pe baril, ceea ce reprezintă cu 42% mai puțin decât în ianuarie 2022.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Occidentul a înăsprit treptat sancțiunile asupra petrolului rusesc. În decembrie, G7, Uniunea Europeană și Australia au impus o limită superioară a prețului țițeiului la nivelul de 60 de dolari pe baril pentru a limita capacitatea Moscovei de a-și finanța acțiunile militare din Ucraina și pentru a menține stabilitatea pe piața mondială a petrolului.
De asemenea, Uniunea Europeană a interzis achiziționarea de petrol rusesc livrat pe mare cu ajutorul petrolierelor.
În data de 4 februarie, Consiliul UE a aprobat oficial plafonarea prețului pentru produsele petroliere rusești.