VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Încă un caz de infecție cu virusul West Nile, confirmat în R. Moldova. Pacienta a revenit recent din Italia

În R. Moldova a fost confirmat încă un caz de infecție cu virusul West Nile. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” informează că pacienta este o moldoveancă, recent revenită din Italia. Aceasta a fost spitalizată luni, 7 octombrie, iar în prezent se află în stare de gravitate medie, fiind diagnosticată și cu meningită.

„Probele prelevate ieri au confirmat prezența virusului West Nile, iar cazul a fost raportat astăzi la Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP). Pacienta, care a prezentat febră timp de 10 zile înainte de internare, se află acum în stare febrilă și beneficiază de tratament simptomatic. Evoluția sa este monitorizată îndeaproape, starea fiind de gravitate medie, complicată cu meningită, dar sub controlul echipei medicale”, a precizat instituția medicală.

Potrivit celor mai recente furnizate de ANSP, din 2019 până în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate patru cazuri de infecție cu virusul West Nile – unul în 2019 și trei în 2024, în perioada august-septembrie. Toate cazurile au fost de import.

Virusul West Nile se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu și de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă.

De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră și durere intensă de cap, erupții cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine.

Persoanele în vârstă și persoanele imuno-compromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.

Specialiștii vin cu următoarele recomandări, în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

  • evitarea expunerii la țânțari: purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara;
  • utilizarea substanțelor care resping țânțarii;
  • utilizarea substanțelor insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • montarea plaselor antițânțar la geamuri/uși;
  • înlăturarea condițiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer etc.).

La apariția semnelor specifice acestei infecții, cetățenii sunt îndemnați să se adreseze la medic.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.