VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Încă o parohie a părăsit Mitropolia Moldovei şi a aderat la Mitropolia Basarabiei

Încă o biserică a părăsit Mitropolia Moldovei și a aderat la Mitropolia Basarabiei. Preoții și enoriașii Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Stolniceni, raionul Hâncești au decis că iasă din subordinea canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse, condusă de Patriarhul Chiril, susținător al invaziei ruse în Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Ion Marian, protopop de Orhei, responsabil de formalitățile privind aderarea parohiilor la Mitropolia Basarabiei.

„Parohia întru Cinstea Acoperemântului Maicii Domnului, din satul Stolniceni raionul Hâncești a revenit la sânul Bisericii Ortodoxe Române! Acest sat a dat naștere Marelui Mitropolit, Antonie Plămădeală (n. 17 noiembrie 1926, Stolniceni, județul Lăpușna, Basarabia – d. 29 august 2005, Sibiu) Înalt Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, și mitropolit ortodox al Ardealului (1982-2005), teolog și scriitor, membru de onoare al Academiei Române!”, a scris Ion Marian într-o postare pe Facebook. 

Ulterior, parohul bisericii a fost „oprit de a săvârși cele sfinte”, a informat într-un comunicat de presă Episcopia de Ungheni și Nisporeni.

„În urma hotărârii Membrilor Judecății Eparhiale, ce a fost aprobată și semnată de Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, preotul Alexandru Noroșean , parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Stolniceni, r. Hîncești, a fost oprit de a săvârși cele sfinte, pentru neascultare şi nesupunere faţă de Biserica-Mamă şi faţă de Ierarhia Bisericească Superioară, pentru încălcarea Jurământului de preoție dat în ziua hirotoniei, pentru părăsirea Eparhiei fără învoirea Episcopului locului și trecerea sub ascultarea altui episcop necanonic și conform Sfintelor Canoane Bisericeşti”, se arată în comunicatul Episcopiei.

Menționăm că de la începutul războiului în Ucraina s-a atestat un exod masiv a parohilor care părăsesc Mitropolia Moldovei și aderă la Mitropolia Basarabiei. Însă fenomenul migrației de la biserica rusă spre cea română s-a acutizat și mai mult după ce în spațiul public s-a strecurat scrisoarea scrisă de ÎPS Vladimir superiorului său de la Moscova, unde menționează că moldovenii vor reveni în sânul bisericii române. Totodată, în demersul său, capul Mitropoliei Moldovei își informează șeful că prăpastia dintre Chișinău și Moscova s-a adâncit și mai mult, deoarece Patriarhia rusă susține invazia Rusiei în Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.