VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru deputata Irina Lozovan

Deputata Irina Lozovan va sta încă 30 de zile în arest la domiciliu. O decizie în acest sens a fost pronunțată astăzi, de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Fosta deputată socialistă Irina Lozovan a părăsit primăvara fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Partidul Socialiștilor, iar în scurt timp a aderat la noile proiecte politice ale condamnatului Ilan Șor, inițial Mișcarea pentru Popor, iar apoi la Partidul „Renaștere”. Aceasta este acuzată de acceptarea finanțării partidului pe care îl reprezintă acum din partea unui grup criminal.

Totodată, reamintim că Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire în privința deputatei Irina Lozovan și a soțului acesteia, Pavel Gîrleanu, un consilier raional al Consiliului raional Ocnița, fiindu-le incriminată infracțiunea de acceptare cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și respectiv complicitate la infracțiunea menționată.

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, Irina Lozovan, fiind deputat în Parlament și membră a Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, acționând în mod intenționat şi prin înțelegere prealabilă cu soțul ei și alte persoane nestabilite la moment de organul de urmărire penală, care fac parte din conducerea Partidului „RENAȘTERE” și care au dreptul de gestionare a surselor financiare a acestuia, ignorând normele ce reglementează modul de finanțare a partidelor politice, a acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „RENAȘTERE”, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

Respectiv, din motiv că Partidului Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale din data de 19 iunie 2023, Ilan Șor, având scopul menținerii controlului asupra unor procese politice, electorale, sociale din Republica Moldova, a oferit membrului Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, Lozovan Irina, mijloace bănești pentru identificarea cât mai multor primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la Partidul „RENAȘTERE”.

În scopul indicat, învinuiții au încercat să recruteze primarul orașului Ocnița, promițând-ui 1 milion lei MDL personal și alți 1 milion lei MDL, alocați primăriei pentru a fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „RENAȘTERE”.

Deși primarul orașului Ocnița a refuzat propunerea, invinuiții au continuat acțiunile de convingere și la 2 august 2023, soțul deputatei i-a transmis primarului, suma de 30.000 de dolari, bani ridicați de către soțul Irinei Lozovan, de la sediul Partidului „RENAȘTERE”, care proveneau de la grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor, fiind reținut și perchiziționat în aceeași zi.

La 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat cererea Procurorului General interimar privind ridicarea imunității deputatei Irina Lozovan, lipsind-o de imunitate parlamentară.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția.

Pentru infracțiunea imputată legea prevede pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 57.500 la 92.500 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. În scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale sau confiscări extinse, a fost aplicat sechestru în valoare de aproximativ 477,500 lei, inclusiv pe un bun imobil, un mijloc de transport și mijloace bănești ridicate în cadrul perchezițiilor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.