VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Înalți oficiali din peste 90 de state se adună azi la Summitul pentru pace în Ucraina, ce are loc în Elveția

Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe astăzi, 15 iunie, în Elveția. Volodimir Zelenski a ajuns ieri în stațiunea de lux din Burgenstock, unde sunt așteptați liderii din peste 90 de state, care și-au anunțat prezența la summit.

Liderii mondiali se vor alătura astăzi președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summitul din Elveția pentru a explora modalități de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, notează Digi24. Rusia nu este invitată, iar evenimentul nu va reuși să atingă obiectivul Kievului de a izola Moscova, comentează Reuters, citată de Moldova1.

Vicepreședintele american Kamala Harris, președintele francez Emmanuel Macron și liderii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și Japoniei se numără printre cei care vor participa la reuniunea din 15-16 iunie, care va avea loc în stațiunea elvețiană Buergenstock, situată în vârf de munte.

India, care a ajutat Moscova să supraviețuiască șocului sancțiunilor economice, este așteptată să trimită o delegație. Turcia și Ungaria, care întrețin legături cordiale cu Rusia, vor fi reprezentate de miniștrii lor de externe. Dar, în ciuda lunilor de lobby intens din partea Ucrainei și a Elveției, alți lideri nu vor fi prezenți, în special China, un consumator cheie de petrol rusesc și un furnizor de bunuri care ajută Moscova să își mențină baza de producție.

„Această reuniune reprezintă deja un rezultat”, a declarat marți Zelenski la Berlin, recunoscând în același timp provocarea de a menține sprijinul internațional pe măsură ce războiul, care a intrat deja în al treilea an, continuă.

Organizatorii, care pregătesc o declarație comună, s-au străduit să găsească un echilibru între condamnarea acțiunilor Rusiei și asigurarea unui număr cât mai mare de participanți, spun diplomații. Un proiect final al declarației summitului se referă la „războiul” Rusiei împotriva Ucrainei și subliniază, de asemenea, angajamentul față de Carta ONU și respectarea dreptului internațional, potrivit a două persoane familiare cu documentul. Participanții care nu sunt de acord cu declarația au timp până la sfârșitul zilei de vineri să se retragă, au precizat sursele. Ministerul elvețian de externe a refuzat să comenteze.

Precizăm că și președinta Maia Sandu participă în Elveția la Summitul pentru pace în Ucraina. Potrivit Președinției, Maia Sandu va avea întâlniri cu mai mulți șefi de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pentru a aprofunda dialogul politic și legăturile economice, precum și de a avansa procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.