VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În viitor Moldova ar putea avea o creștere economică de 8-10%

Moldova trebuie să-și extindă sectorul industrial și să-și îmbunătățească climatul de afaceri pentru a atinge o creștere economică de 8-10% anual în următorul deceniu, a declarat ministrul economiei, Dumitru Alaiba, pentru SeeNews, o platformă de informații despre țările din Sud-Estul Europei.

În cadrul interviului acordat luna trecută cu ocazia reuniunii anuale a BERD de la Erevan, Armenia, dar publicat acum, ministrul spune că „trebuie să fim îndrăzneți și asta chiar acum. Întreprindem reforme care vor debloca un potențial de creștere mult mai mare… Cred că este realist să spunem că putem realiza acest lucru, deoarece baza este destul de scăzută, există mult spațiu în care putem crește în următorul deceniu, cum o spune și experiența altor țări din regiune care au pornit pe calea integrării în UE”, a adăugat oficialul.

„Numai anul trecut, am înlăturat barierele în calea afacerilor în valoare de cel puțin 0,5% din PIB și facem eforturi pentru reforme și mai mari în acest an”, a spus Alaiba. În 2023, Moldova a renunțat la impozitarea profitului care este reinvestit cu scopul de a încuraja companiile să-și extindă afacerile și a deschis piața muncii pentru cetățenii din 47 de țări. Digitalizarea serviciilor publice pentru antreprenori a crescut de la aproximativ 38% la 60% și ar trebui să atingă anul acesta o cotă de 75%, urmând să se ridice la 100% în anii următori.

Alaiba a relevat că industria este în centrul atenției, după ce ponderea ramurii în PIB-ul Moldovei a scăzut la doar 8%, de la 40% care a fost odinioară. În plus, doar 3% din producția industrială conține o plusvaloare considerabilă și o parte foarte modestă este exportată.

Pentru a inversa tendința descendentă, a atrage investiții și a încuraja exporturile, Guvernul intenționează să lanseze scheme de ajutor de stat în sprijinul IMM-urilor care își desfășoară activitatea în mai multe sectoare în care consideră că are un avantaj competitiv: electronică, auto, farmaceutică, prelucrarea alimentelor și energie, a spus ministrul.

„Sectorul IT este foarte promițător”, a spus Alaiba. „Peste 60% din PIB-ul Moldovei provine din IT. Sectorul a înregistrat o creștere foarte robustă de 7-9% pe an în ultimul deceniu și va continua să crească”. În susținerea ramurii, Moldova a impus o taxă unică de 7% pe cifra de afaceri în IT, fără alte taxe percepute nici pentru angajator, nici pentru angajat.

Guvernul intenționează să promoveze o reformă a legislației pieței de capital și o restructurare a bursei cu scopul de a facilita accesul investitorilor privați.„Acesta este un motor de creștere pe care vedem că contribuie cu încă 0,5% din PIB”, a spus Dumitru Alaiba, citat de SeeNews.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.