VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În următorii ani, Moldova și Ucraina ar putea avea deputați observatori în Parlamentul UE

În viitorul apropiat, Republica Moldova și Ucraina ar putea fi reprezentată în Parlamentul Uniunii Europene de deputați observatori. Cel puțin așa sugerează președinta forului european, Roberta Metsola, care a declarat că, în cadrul procesului de aderare, Chișinăul și Kievul își vor putea delega legislatori care să participe la reuniunile Parlamentului UE.  

Potrivit Politico, după răspunsul Bruxelles-ului privind începerea negocierilor de aderare, Moldova va fi inclusă în noi programe economice, sociale, dar și în activități ale instituțiilor decizionale.

„Putem merge chiar mai departe, având membri observatori în acest Parlament – acestea sunt lucruri care contează pentru un popor. Depinde de ce se va întâmpla în decembrie”, a declarat Roberta Metsola.

În ceea ce privește potențialii membri observatori ai Parlamentului European, demnitarul a spus că va trebui să țină legătura cu grupurile politice ale Parlamentului și să ia în considerare posibilitatea de a face aceeași ofertă celor șase țări candidate din Balcanii de Vest care așteaptă, de asemenea, să adere la UE.

Eurodeputații observatori pentru Ucraina și Moldova nu ar avea drept de vot și ar fi nominalizați și nu aleși, dar ar avea locuri în cadrul instituției, care, în orice caz, va crește de la 705 la 720 de membri după alegerile europene din iunie 2024.

„Va trebui să vedem când se va întâmpla acest lucru, în ce moment devin ei eligibili pentru asta”, a adăugat Metsola.

Conform regulilor Parlamentului, doar atunci când un tratat de aderare formal este semnat, deputații observatori își pot ocupa locurile, ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea fi încă la câțiva ani distanță.

UE a desemnat anul trecut Ucraina și Moldova drept țări candidate oficiale, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. De atunci, Metsola a cerut cu insistență ca negocierile oficiale de aderare să înceapă în acest an.

Liderii UE urmează să decidă dacă vor deschide oficial negocierile de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova în cadrul unei reuniuni din decembrie, după ce vor analiza un raport foarte așteptat al Comisiei Europene, care va oferi o actualizare a situației tuturor țărilor care încă așteaptă în antecamera UE.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.