VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În pofida riscurilor de război, europenii depozitează gaze în Ucraina

Traderii europeni de gaze au început să stcheze gaze naturale în Ucraina, profitând de preţurile scăzute şi capacităţile disponibile, indiferent de riscurile generate de război, au declarat pentru Reuters mai mulţi traderi şi oficiali ai unor companii.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, din februarie 2022, Uniunea Europeană a încercat să îşi asigure capacităţi de stocare de gaze pentru a face față reducerii livrărilor de gaze ruseşti, în special în lunile de iarnă când se atestă cea mai mare cerere.

Până la data de 1 noiembrie, blocul comunitar ar urma să îşi atingă ţinta de umplere a depozitelor de gaze până la 90% din capacitate.

Traderii au declarat pentru Reuters că există o logică comercială în depozitarea de gaze în Ucraina, pe lângă depozitele de pe teritoriul UE, pentru a profita de preţurile mai mici din prezent versus livrările viitoare. În prezent cotaţiile la gaze cu livrare în luna septembrie sunt de aproximativ 30 de euro pentru un Megawat oră, comparativ cu preţuri forward de 49 de euro pentru un Megawat oră în primul trimestru din 2024.

Grupul ceh EPH subliniază că decizia de a utiliza depozitele de gaze din Ucraina este şi un semn de încredere în Ucraina. „EP Commodities transportă gaze naturale în Ucraina şi utilizează facilităţile de depozitare a gazelor din Ucraina. Credem că sistemul de transport şi stocare de gaze din Ucraina şi-a dovedit fiabilitatea chiar şi într-o situaţie extrem de dificilă cum este războiul”, a declarat Miroslav Hasko, preşedintele diviziei EP Commodities din cadrul grupului EPH.

Potrivit platformei GIE, depozitele de gaze din ţările UE erau la un grad de umplere de 87% la data de 7 august 2023.

„Vedem un trend pozitiv în ceea ce priveşte injectarea de gaze de către traderii străini în facilităţile noastre de stocare”, a anunţat compania ucraineană de stat Ukrtransgas, parte a grupului energetic Naftogaz. Potrivit acestui grup, clienţii străini ar putea utiliza capacităţi de stocare de peste 10 miliarde de metri cubi în Ucraina, din capacitatea totală de ţării de aproximativ 30 miliarde metri cubi, în principal în vestul ţării, care este departe de linia frontului.

Compania de stat SPP din Slovacia analizează şi ea posibilitatea de a utiliza depozitele de gaze din Ucraina, în condiţiile în care depozitele din Slovacia au ajuns la un grade de umplere de 90%. „Considerăm depozitarea de gaze în Ucraina ca una din cele mai potrivite oportunități pe care le analizăm în prezent”, a informat SPP.

Alţi comercianţi europeni au spus că există riscuri din cauza posibilelor lovituri militare sau a întrebărilor cu privire la ce se întâmplă cu reţeaua dacă Rusia încetează să mai pompeze gazul pe care încă îl trimite spre vest prin Ucraina.

„Imaginaţi-vă că o rachetă bine ţintită loveşte o staţie de compresor sau o altă infrastructură. Trebuie să vă asumaţi acest risc”, a spus Martin Pich, şeful de tranzacţionare la firma cehă MND.

Gazele ce urmează a fi depozitate în Ucraina pot fi achiziționate de oriunde şi pompate utilizând fluxurile reale sau virtuale din Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Republica Moldova se numără printre țările care stochează o cantitate de gaze naturale achiziționate în depozitele din Ucraina. Potrivit directorului Energocom, Victor Bînzari, în lunile iunie și iulie, au fost procurate 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru consum curent, dar și pentru stocare. Acestea vor fi depozitate în Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.