Aproximativ 40% din cele aproximativ 12 mii de accidente rutiere produs pe teritoriul Republicii Moldova sunt soluționate de șoferi prin procedura de constatare amiabilă. Adică, fără implicarea polițiștilor, șoferii singuri constată pagubele minore, după care, în baza imaginilor făcute la fața locului, merg la compania de asigurări, în baza poliției RCA.
Cel puțin aceste cifre au fost înregistrate de Comisia Națională a Pieței Financiare în perioada ianuarie-august a anului trecut. Volumul total al despăgubirilor de asigurare achitate a fost de 219 milioane lei, dintre care 33 milioane lei reprezintă daune achitate în urma accidentelor rutiere soluționate prin procedura de constatare amiabilă.
Potrivit CNPF, de la lansarea procedurii de constatare amiabilă a accidentelor de vehicule, în septembrie 2019, și până în septembrie 2023, conducătorii auto au depus aproape 30 mii de cereri de despăgubire în baza înțelegerilor amiabile, din care 25 600 de cereri au fost soluționate. În celelalte cazuri, nu a fost respectată procedura, iar șoferii au fost deja redirecționați să documenteze dosarele la Poliție.
Cele mai des întâlnite deficiențe la implementarea procedurii de constatare amiabilă vizează lipsa fotografiilor sau prezentarea pozelor neconforme. Este important de știut ca fotografiile de la locul accidentului documentat prin procedura de constatare amiabilă trebuie să includă panorama generală a accidentului inclusiv ambele vehicule accidentate, plăcile cu numerele de înmatriculare, părțile avariate ale vehiculelor care să fie vizibile și urmele de frânare și de cioburi de la fața locului dacă acestea există.