VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În Moldova va fi înființată o bancă pentru probele biologice umane

Pentru prima dată în Moldova va fi reglementată noțiunea de bancă biologică sau biobancă. În ea vor fi păstrate probe biologice umane, descrieri de ADN, descrieri ale stării de sănătate, genealogii, date genetice și date care permit identificarea donatorilor de probe biologice. În proiectul de lege, înaintat de deputații PAS sunt stipulate condițiile necesare pentru consimțământul persoanei de a deveni donator de probe biologice umane. La fel se stipulează dreptul de proprietate asupra probelor biologice umane.

Proiectul, care a fost înregistrat în Parlament, definește dreptul unei biobănci de a organiza activitatea de cercetare în domeniul sănătății, medicinii personalizate, asigurară natura voluntară a donării, confidențialitatea identității donatorilor și protejarea persoanelor de utilizarea arbitrară a datelor genetice și de discriminare bazată pe interpretarea structurii ADN-ului lor și a riscurilor care decurg din acestea.

Faptul că o persoană este sau nu donator de biospecimene umane nu poate fi divulgat. Doar donatorul permite divulgarea identității sale. Proiectul interzice obținerea profiturilor financiare ca urmare a donării de biospecimene umane. Interzicerea profitului financiar nu exclude plățile pentru serviciile științifice sau tehnice prestate în cadrul activităților biobancare.

Pentru asigurarea funcționalității, menținerii echipamentului tehnic, pentru conservarea probelor biologice umane și mentenanța sistemului informațional al băncii biologice se propune asigurarea finanțării de la bugetul de stat. Ceea ce ține de prelevarea de probe biologice umane, pregătirea descrierilor stării de sănătate și a genealogiilor, codificarea și decodificarea acestora, se vor admite finanțări din fonduri care nu contravin legii – de ex. proiecte, donații, granturi etc.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.