VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În iunie-octombrie 2023, Energocom a cumpărat gaze de la 9 companii din Europa la un preț mediu de 410 dolari/1000 m.c.

În perioada iunie-octombrie 2023, Energocom a achiziționat aproximativ 600 mil. de metri cubi de gaze la un preț mediu de 410 dolari/1000 m3. În acest scop, au fost organizate peste 40 de runde de licitații pentru procurarea gazelor naturale atât din sursele proprii, cât și din contul împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dintre care 27 de runde s-au finalizat cu încheierea contractelor.

Gazele naturale au fost cumpărate de la 9 companii din România, Grecia, Ungaria, Polonia, Elveția și Austria. Conform clauzelor contractuale, SA Energocom nu poate oferi mai multe informații despre tranzacții concrete.

Prețul de achiziție plătit include costul de transport la punctul de livrare indicat în tabel și, în cazul gazelor procurate direct în depozite, prețul include costul de transportare și injectare.

„Ca și în cazul licitațiilor din anul precedent, deciziile despre momentul achizițiilor și prețurile au fost ghidate de aspecte precum prețul de referință la hub-ul de gaze naturale din Țările de Jos (TTF); faptul că unii operatori de transport, datorită fluxului redus de gaze pe perioada sezonului cald, au un tarif de transport mai mic față de cel din perioada sezonului rece; și, de asemenea, s-a ținut cont de disponibilitatea capacităților de transport care, pe unele rute, în anumite perioade ale anului sunt limitate. Datorită eforturilor echipei SA Energocom și ale partenerilor, licitațiile au fost organizate cu respectarea standardelor de transparență și concurență, reflectând angajamentul ferm față de principiile etice și de bunele practici din industrie”, a declarat directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.