Ucraina ar putea închide frontiera cu Republica Moldova, în cazul în care partidele pro-ruse, care pledează pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă, vor ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de ambasadorul ucrainean în R. Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul unei emisiuni de la Exclusiv TV.
„Pentru că mandatul meu este pe sfârșit, voi spune un pic mai mult și mai puțin diplomatic. Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Ucraina se află într-un război sângeros cu Federația Rusă. Și iată în Republica Moldova vine la conducere un partid care spune că Rusia trebuie să fie partenerul nostru strategic, al R. Moldova. Aceste partide obțin majoritatea în Parlament și formează guvernarea. Care va trebuie să fie reacția Ucrainei? De exemplu, în 2022, când doar s-a începutul războiul, una din primele decizii luate de Kiev a fost să închidă frontiera cu Transnistria, pentru că este controlată de Rusia. Această frontieră este închisă și acum. Cred că ar fi firesc să ne așteptăm că dacă la conducere va veni un partid care va milita pentru un parteneriat strategic cu Rusia, asta înseamnă că Rusia se întoarce în Moldova. Pasul firesc pe acre îl va face Ucraina este să-și întărească apărarea deja pe toată lungimea frontierei”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.
Marko Șevcenko declară că, în cazul în care scenariul va deveni realitate, Ucraina și-ar putea închide frontierele cu Republica Moldova fie pentru traficul cu mărfuri, fie pentru circulația oamenilor. Diplomatul nu a exclus că autoritățile de la Kiev ar putea decide să-și închidă frontiera inițial anume pentru populație, în condițiile în care ar reprezenta cel mai mare pericol pentru securitatea statului.
Amintim că Ucraina a închis segmentul de frontieră pe care îl are cu regiunea transnistreană pe fondul invaziei rusești din Ucraina și aplicarea legii marțiale pe teritoriul acestei țări, în februarie 2022, la câteva zile de la începutul războiului. Decizia a fost luată la acea vreme în contextul în care în stânga Nistrului staționează trupe rusești și paramilitare. Temerea era că acestea s-ar putea activa în cazul unei joncțiuni militare cu trupele ruse care vor încerca cucerirea orașului Odesa aflat la câțiva zeci de kilometri de regiunii transnistrene.