VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În așteptarea primului semnal. Proiectul cadrului de negociere cu UE a fost trimis Consiliului European

Comisia Europeană a transmis proiectul cadrului de negociere cu Republica Moldova către Consiliu European, iar acum statele membre urmează să se pronunțe asupra acestui proiect. Acest fapt este menționat în concluziile adoptate ieri, 21 martie, de către Consiliul European, care s-a întrunit la Bruxelles. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-o conferință de presă, transmite IPN.

„În concluzii se menționează clar că Consiliul European apreciază progresul înregistrat de către Ucraina și Republica Moldova în îndeplinirea reformelor necesare pe calea aderării noastre la UE. Statele membre invită Consiliul să adopte cadrul de negociere în mod rapid și să întreprindă următorii pași fără întârziere”, a menționat Cristina Gherasimov.

Autoritățile de la Chișinău își doresc a adoptare cât mai rapidă a acestui cadru de negociere, cât și organizarea în timpul cel mai apropiat a primei conferințe interguvernamentale care să marcheze lansarea oficială a negocierilor de aderare. „Un moment cheie în etapele următoare este desfășurarea primei conferințe interguvernamentale, care sperăm mult să aibă loc în următoarele luni. Această conferință interguvernamentală ne va oferi acel cadrul de negociere fără de care nu putem iniția negocierile per capitol. Însă până la deschiderea unui capitol sau altul, urmează să continuăm etapa evaluării legislației naționale în raport cu cadrul legislativ și normativ al UE”, a precizat viceprim-ministra.

Vicepremierul a precizat că la baza deciziei Comisiei a stat întrunirea Consiliului pentru afaceri generale, care a avut loc pe 19 martie și la care au participat miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene din statele membre UE. Acolo s-au discutat cele mai recente evoluții din Republica Moldova, inclusiv progresul pe cele trei recomandări ale Comisiei rămase. „Două deja considerate de către Comisiei îndeplinite. Ne referim la fortificarea capacităților Procuraturii Anticorupție, dar și la cea cu privire la deoligarhizare. La recomandarea ce ține de evaluarea procurorilor și judecătorilor, Comisia a menționat că au fost constatate progrese semnificative”, a precizat Cristina Gherasimov.

Potrivit demnitarului, în continuare este necesară multă muncă pentru a menține ritmul accelerat, iar cât mai curând țara să aibă un procuror general integru, ales în mod transparent, pe baza unor criterii strict profesionale. De asemenea, este necesar să fie numiți cât mai curând noii judecători la Curtea Supremă de Justiție. „De ritmul de avansare a reformelor depinde ritmul de avansare pe calea de aderare la UE”, a spus Cristina Gherasimov.

Demnitarul a declarat că tot pe 19 martie, Comisia Europeană a adoptat un document strategic despre reforma internă a Uniunii Europene și despre revizuirea politicilor care să pregătească următoare extindere a UE. „Cu alte cuvinte, UE se pregătește deja pentru primirea de noi membri. Totodată, în document scrie foarte clar că Uniunea Europeană și statele candidate trebuie să fie bine pregătite. Procesul de aderare să se bazeze pe merite și pe un angajament politic ferm și de durată. Deci, este crucial ca în referendumul care urmează în această toamnă pentru integrarea europeană să avem un vot puternic care să confirme decizia poporului de a consfinți în Constituție direcția europeană de dezvoltare a țării noastre”, a mai spus vicepremierul.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.