VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE anunță sancțiuni în cazul morții lui Aleksei Navalnîi. Sunt vizate 33 de persoane și două închisori

Pe lângă cele 33 de persoane, vizate de sancțiuni sunt și cele două colonii penale în care a fost închis Aleksei Navalnîi din iunie 2022 până la moartea sa, a decis vineri, 22 martie, Consiliului Uniunii Europene. Măsurile au fost impuse în cadrul regimului mondial de sancţiuni al UE în materie de drepturi ale omului, relatează Agerpres.

Anunțul privind moartea lui Aleksei Navalnîi a fost făcut pe 16 februarie de autoritățile ruse. Considerat principalul opozant al președintelui Vladimir Putin, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era închis într-o colonie penală din zona arctică, unde ispășea pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin. „Uciderea lentă a lui Aleksei Navalnîi de către regimul Kremlinului este o reamintire fermă a lipsei acestuia de respect pentru viaţa oamenilor. Sancţiunile de astăzi demonstrează hotărârea noastră de a trage la răspundere conducerea politică şi autorităţile ruse pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În acelaşi timp, ştim că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă şi vocile independente ale Rusiei”, a transmis șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Pe lista persoanelor sancționate de UE se numără membri ai sistemului judiciar rus. Este vorba despre Andrei Suvorov, care l-a condamnat pe Navalnîi la 19 ani într-o colonie cu regim special în 2023, și Kiril Nikiforov, care a respins o acţiune a lui Navalnîi împotriva coloniei IK-6 prin care acesta contesta transferul său într-o celulă de pedeapsă timp de 12 zile.

De asemenea, sunt vizate de sancțiuni Evghenia Nikolaeva şi Natalia Dudar, care au pronunţat mai multe hotărâri împotriva opozanţilor politici, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi. Totodată, UE a luat măsuri împotriva unor funcționari din sistemul penitenciar rus şi din Ministerul Justiţiei, fie considerați responsabili pentru executarea pedepselor cu închisoarea ale opozanților ruși, fie care nu au asigurat respectarea drepturilor omului. În ceea ce privește cele două colonii penale în care a fost închis Navalnîii – colonia corectivă IK-6 şi colonia corectivă maximă de securitate IK-3 – , acestea sunt cunoscute pentru presiuni fizice şi psihologice asupra deținuților, care sunt supuși la izolare completă, tortură şi violenţă, ceea ce s-a întâmplat și în cazul lui Navalnîi, precizează UE. Printre persoanele sancționate se numără, de altfel, și șeful IK-3, Vadim Kalinin. Cei vizați de sancțiunile UE au o interdicţie de călătorie în UE, au activele înghețate și este interzisă furnizarea de fonduri sau resurse economice, în mod direct sau indirect, către ei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.