VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

În anul 2022, Serviciul Vamal a încasat peste 33 miliarde de lei

Datorită activității agenților economici și a colaborării eficiente între mediul de afaceri și Serviciul Vamal (SV), veniturile încasate la bugetul de stat în anul 2022 se ridică la peste 33,879 miliarde lei, fiind atestată o creștere cu 18.65% comparativ cu anul 2021 și cu 50,4% față de anul 2020.

Totodată, în luna decembrie 2022 au fost înregistrate încasări de 3,405 miliarde lei, cu 11.2 % mai mult față de luna decembrie 2021.

În continuare, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale.

Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de circa 43.5%, urmat de produsele din tutun, care generează de 32% și autovehicule, cu o cotă de peste 17.5% din suma totală a accizelor.

Creșterea încasărilor administrate de Serviciul Vamal este determinată, preponderent, de perfecționarea controlului vamal, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă.

Potrivit SV, un alt factor important ce influențează sporirea colectărilor la buget vizează măsurile de simplificare a procedurilor vamale și facilitare a comerțului internațional, cum ar fi declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) și Exportator Aprobat.

Serviciul Vamal menționează că va continua să promoveze cele mai eficiente instrumente de facilitare a comerțului internațional, ce au ca scop generarea beneficiilor pentru mediul de afaceri și să contribuie la dezvoltarea economică a țării.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.