VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În 2023, R. Moldova a procurat cea mai parte de energie electrică de la MGRES. Cât a achiziționat din România

SA Energocom a achiziționat în 2023 energia electrică atât de pe piața internă, cât și de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), dar și din import. Cea mai mare parte de energie electrică, circa 78% din cantitatea totală achiziționată de Energocom pe durata anului trecut, a fost de la MGRES, însumând 3 278 475 MWh.

Potrivit Energocom, CET-urile din Chișinău și Bălți au produs în total aproximativ 14% din necesarul de energie (605 216 MWh). Cantitatea fiind în creștere cu peste 15 mii MWh în comparație cu anul precedent.

Alte aproximativ 2%, sau în jur de 81 de mii MWh au produs centralele de energie regenerabilă.

„Această cantitate se referă numai la producătorii eligibili care vând energia către SA Energocom, pe piață existând și producători care au încheiate contracte cu alți furnizori. Și în cazul energiei pe bază de soare, vânt și biogaz se atestă un trend ascendent, cu un plus de 17 mii MWh față de 2022. Astfel, cantitatea energiei verzi achiziționate de SA Energocom în 2023 de la cei peste 100 de producători cu care are relații contractuale a depășit cantitatea produsă de centrala termică de la Bălți în aceeași perioadă”, precizează reprezentanții întreprinderii.

Energia electrică importată a constituit circa 6% (aproximativ 250 mii MWh), în scădere față de anul trecut.

În anul 2023, Energocom a cumpărat electricitate de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OPCOM din România, respectiv de la Ucrhidroenergo din Ucraina. În 2023 importul din Ucraina a constituit 10 106 MWh, pe când din România – 240 383 MWh, inclusiv de pe bursa română OPCOM. Energia de pe bursă fiind destinată acoperirii deficitului, în special, în orele de vârf.

Prețul mediu ponderat al energiei electrice procurate din stânga Nistrului în 2023 a fost de 67 USD/MWh, fiind revizuit în scădere din 1 aprilie.

Pentru anul 2024 SA Energocom va procura cea mai mare parte din necesarul de energie, la fel, de la MGRES, prețul acesteia rămânând de 66 USD/MWh. Totodată, compania are încheiate contracte cu producători din România și Ucraina, de la care ar putea face achiziții în funcție de disponibilități și prețurile oferite.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.