VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

În 2023, în R. Moldova ar putea să ajungă circa un milion de refugiați

Ca răspuns la criza de persoane strămutate cauzată de invazia completă a Ucrainei de către Rusia, o coaliție largă de parteneri umanitari a lansat la 3 martie capitolul național al Planului regional interinstituțional de răspuns pentru refugiați (PRR) pentru 2023. Potrivit Forumului de Coordonare pentru Refugiați (RCF), va fi nevoie de 426,9 milioane USD pentru a sprijini aproximativ 1 milion de refugiați care se estimează că ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul anului.

Acest plan, realizat sub auspiciile Forumului de Coordonare pentru Refugiați (RCF), co-prezidat de Guvern și UNHCR împreună cu familia ONU și partenerii umanitari, face apel la continuarea sprijinului financiar pentru a ajuta refugiații și comunitățile gazdă din această țară.

Potrivit unui comunicat al RCF, în 2023, 73 de parteneri din Republica Moldova își vor uni eforturile pentru a asigura că protecția, siguranța și asistența continuă să fie oferite refugiaților și societății Republicii Moldova deopotrivă. Un obiectiv-cheie al planului de răspuns este acela de a oferi sprijin coordonat eforturilor conduse de Guvern pentru a salva viețile și a răspunde nevoilor de protecție ale refugiaților și ale celor care au fugit de războiul din Ucraina. Aceasta va include facilitarea soluțiilor adecvate și sprijinul comunităților gazdă din Republica Moldova.

„Lumea a privit cu profund respect cum comunitățile din toată Moldova și-au deschis inimile și casele pentru refugiații care fug din Ucraina. Organizația Națiunilor Unite rămâne angajată să sprijine refugiații și comunitățile din Moldova”, a declarat Simon Springett, Coordonatorul Rezident al ONU în Republica Moldova, „Prin Planul Regional de Răspuns pentru Refugiați, acest sprijin continuă și va continua până când ultimul refugiat se întoarce în siguranță în Ucraina.”

Împreună, partenerii PRR au nevoie de 426,9 milioane USD pentru a sprijini aproximativ 1 milion de refugiați care se estimează că ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul anului.

Începând cu 24 februarie 2022, peste 775.000 de refugiați au intrat în Republica Moldova și aproape 110.000, inclusiv cetățeni ai țărilor terțe veniți din Ucraina, se află în prezent în țară, necesitând sprijin și soluții pe termen mediu și lung.

În 2022, 42 de parteneri guvernamentali și umanitari și-au unit eforturile pentru a oferi servicii de protecție și asistență umanitară pe diferite sectoare refugiaților din Ucraina, resortisanților țărilor terțe care caută siguranță și altor persoane aflate în nevoie, ajungând la aproximativ 128.000 de persoane în Republica Moldova.

PRR pentru 2022 a completat eforturile conduse de Guvern, iar realizările notabile au inclus sprijinirea cu asistență financiară a 108.000 de persoane, acordarea ajutorului umanitar către 89.000 de persoane, sprijinirea a 128.000 de persoane cu asistență alimentară, acordarea serviciilor de protecție pentru 118.000 de persoane, facilitarea accesului la servicii de sănătate pentru 16.000 de persoane și încadrarea în sistemul național de educație a 1.800 de copii.

PRR pune accent pe sectoare-cheie, inclusiv protecție, nevoi de bază, sănătate și nutriție, educație, mijloace de trai și incluziune, adăpost, precum și asistență financiară pentru refugiați și familiile care găzduiesc refugiații.

„Nevoile umanitare rămân foarte mari, ceea ce subliniază importanța solidarității internaționale în acest moment”, a declarat Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Republica Moldova. „Împreună putem susține și continua să consolidăm răspunsul la situația refugiaților din această țară, astfel încât să beneficieze atât refugiații, cât și comunitatea gazdă deopotrivă.”

Sub conducerea Guvernului Republicii Moldova, PRR reunește eforturile a 73 de organizații, inclusiv agenții ONU, ONG-uri naționale și internaționale, instituții bazate pe credință și societatea civilă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.