VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

În 2021 Republica Moldova a reușit să recupereze activitatea economică și principalii indicatori macroeconomici

După recesiunea din anul 2020, Republica Moldova a reușit în anul 2021 să recupereze activitatea economică și principalii indicatori macroeconomici și a înregistrat o creștere economică record în termeni reali de circa 13,9%. Banca Națională a Moldovei precizează într-un raport că pe parcursul anului trecut economia mondială a înregistrat o revigorare după pandemia COVID-19. În contextul recuperării după impactul mondial al crizei legate de situația pandemică COVID-19 din anul 2020, evoluția producției globale a revenit în palierul pozitiv în anul 2021. Totuși, creșterea prețurilor la resursele energetice în a doua jumătate a anului 2021 a stimulat factorii proinflaționiști în condițiile monetare relaxate și a condus la acumularea riscurilor economice.

Ponderea datoriei de stat în PIB a înregistrat o scădere pe fundalul unui ritm de creștere superior al PIB-lui în raport cu soldul datoriei totale. Astfel, după diminuarea cu 1,9 puncte procentuale comparativ cu situația de la finele anului 2020, ponderea datoriei de stat în PIB a constituit 32,1%. Cota serviciului datoriei de stat în veniturile bugetului de stat, de asemenea, a scăzut ușor până la valoarea de 4%, se mai arata in raport.

Pe parcursul anului 2021, activitatea din cadrul sectorului imobiliar a înregistrat o revigorare în al doilea semestru, indicele activității pe piața imobiliară semnalând revenirea către finele anului 2021 la nivelul pre-pandemic. Numărul tranzacțiilor imobiliare înregistrate pe parcursul anului 2021 a fost în creștere cu circa 6% comparativ cu anul 2020.

De asemenea, anul trecut, nivelul de îndatorare a populației din Republica Moldova a fost influențat de mai mulți factori de risc, rezultați din creșterea prețurilor la resursele energetice, cu formarea ulterioară a presiunii inflaționiste asupra cheltuielilor de consum, iar indicatorii pieței forței de muncă, au denotat o ușoară activizare pe parcursul anului de raportare.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.