VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Implicarea femeilor în viața publică și politică: Moldova, printre lideri la nivel european

Republica Moldova este în topurile europene și mondiale la capitolul implicarea femeilor în viața publică și politică. Țara noastră este pe locul al 16-lea, conform indicelui global de gen, din totalul celor 146 de state incluse în listă, iar la nivel european suntem în top 5. Platforma Femeilor Deputate din Parlament, care astăzi a lansat campania națională ”Femeile candidează”, își propune însă să îmbunătățească și mai mult acești indicatori prin promovarea activă a femeilor în alegeri.

Printre cei mai importanți pași propuși și care treptat sunt realizați este ca în listele de candidați, cel puțin 40% să fie rezervate femeilor, iar această cotă să fie păstrată la fiecare 10 locuri din listă. Platforma, care întrunește doamne din toate fracțiunile parlamentare, îndeamnă femeile active care au deja experiență, precum și pe tinerele activiste sociale, să candideze, să fie mai active în procesul decizional la nivel local și național.

”Noi putem mai mult, pentru că statisticile arată că în localitățile unde primari sunt femei, cetățenii au încredere mai mare în administrațiile locale, este mai multă ordine, disciplină, proiecte frumoase, investiții și mai puțină corupție. În comunitățile pe care le reprezentați faceți o muncă enormă. Provocările sunt mari. Vă încurajăm să candidați și să îndemnați și alte femei. Vă încurajăm să deveniți mult mai vocale. În pofida faptului că femeile sunt extrem de muncitoare, de multe ori sunt modeste și cumsecădenia pe care o au le lasă marginalizate. Trebuie să faceți parte din procesul de luare a deciziilor. La aprobarea listelor să fiți egale. Vom merge în fiecare regiune, vom discuta cu femeile, le vom ajuta”, a declarat deputata PAS, Doina Gherman.

”Îmi exprim solidaritatea, femeile trebuie să fie active, să aibă abordări individuale caracteristice doar lor, însă, din păcate, în multe cazuri lasă loc bărbaților. Femeia pune bazele unei familii, dă naștere celor care până la urmă conduc. Sper că femeile vor fi atente la propunerile noastre și vor fi mai active la alegeri. În instituțiile de învățământ și în sănătate, în companii private avem exemple de succes, femeile pot orice, însă pot și mai mult dacă sunt susținute și de bărbați”, a declarat deputata BECS, Ivanna Koksal.

În prezent, în Parlamentul Republicii Moldova 39 de deputați, din 101, sunt femei. Asta în timp ce acum trei decenii, legislativ erau doar cinci femei. Republica Moldova înregistrează progrese și în administrațiile locale.

”Avem 22 de procente femei primar. Această cifră la nivel european este de 16 la sută. Demersurile pe care le facem pentru a armoniza legislația de egalitate de gen înregistrează progrese. Este o cifră impresionantă. Suntem primii în Europa. 200 de primari din 896 sunt femei, iar numărul consilierelor este de 4100, adică 30 la sută la nivel local. În pofida acestor progrese, mai este de muncă la acest compartiment. Am inițiat și mai multe reforme care se referă la condițiile de participare la alegeri pentru femei. De exemplu, pentru a fi înregistrate în curse în calitate de candidat independent, femeile vor trebui să colecteze cel mult 1250 de semnături, de două ori mai puțin decât în cazul bărbaților. De asemenea, am redus vârsta minimă pentru candidatele la primărie până la 23 de ani, și nu 25 cum e în cazul bărbaților”, a declarat președinta CEC, Angela Caraman.

La eveniment a fost prezent și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a declarat că fără sprijinul femeilor din instituțiile unde a activat până acum, nu ar fi reușit să dezvolte multiple proiecte.

”Am parte în viața mea privată și publică de femei puternice. Mama cred că este cea mai puternică femeie pentru mine, m-a ghidat, m-a ajutat și mi-a insuflat încrederea în forțele proprii. Vă mulțumesc pentru dedicația dumneavoastră, sunteți modele pentru tineri, chiar dacă valul de probleme vă ia multă energie. Cota de reprezentare a femeilor în politică a crescut foarte mult. Dăm lecții de leadership feminin pentru multe țări mai dezvoltate la acest capitol. Dacă la conducerea țărilor, armatelor, ministerelor de forță vor fi femei am avea mai puține războaie sau chiar deloc”, a declarat Igor Grosu.  

Platforma Femeilor Deputate a fost lansată vara trecută. Aceasta reprezintă un cadru de cooperare și dialog instituțional care abilitează femeile deputate, aparținând atât majorității, cât și opoziției parlamentare, să găsească un numitor comun pentru consolidarea și promovarea drepturilor femeilor în țară. Platforma este susținută de PNUD, UNFPA, UN Women și UNICEF Moldova.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.