VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

IGSU atenționează despre riscul intoxicațiilor în timpul fermentării vinului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) își continuă misiunea de a proteja viața și sănătate comunității, desfășurând activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului.

În acest sens, salvatorii și pompierii din nordul, centrul și sudul țării merg în sectorul locativ, pe la gospodăriile oamenilor îndemnându-i să fie foarte prudenți în procesul de producere a vinului în condiții casnice.

Potrivit IGSU, salvatorii au ajuns în localitățile din raioanele Taraclia, Soroca, Sângerei, Cimișlia, Nisporeni, Fălești, dar și UTA Găgăuzia. 

„Specialiștii au comunicat cu gospodarii oferindu-le sfaturi pentru a asigura un proces de producție sigur. Totodată, au comunicat cu oamenii despre pericolele generate de procesul de fermentare a strugurilor, care emană dioxid de carbon, un gaz inodor și incolor, care poate duce la intoxicații grave, chiar și decese”, declară Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pentru a verifica, siguranța spațiului unde se păstrează vinul, este necesar de aprins o lumânare înainte de a intra în beci sau subsol. Dacă lumânarea arde normal, aportul de oxigen este suficient, iar dacă aceasta se stinge indică faptul că oxigenul este insuficient și există risc de intoxicație. 

De asemenea, specialiștii au recomandat oamenilor să asigure o ventilație permanentă a beciurilor unde se desfășoară procesul de fermentare și să evite închiderea ermetică a recipientelor în care se află vinul. 

La fel, salvatorii au îndemnat cetățenii să nu intre fără echipament de protecție în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat, iar pentru evitarea riscurilor cel mai bine este ca acesta să fie ținut în aer liber.

În timpul discuțiilor cu oamenii, salvatorii i-au informat și despre simptomele care apar în urma intoxicației cu  dioxid de carbon: „Aceasta se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces”. 

Potrivit datelor statistice ale IGSU, de la începutul anului 2024, în această toamnă au fost deja înregistrate două cazuri mortale de intoxicație cu dioxid de carbon.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.