Persoanele care se opun reformei justiției, se opun și procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această opinie a fost exprimată de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.
”După mine, e o încercare de a sabota foarte deschisă, cu toate demisiile acestea in corpore de la Curtea Supremă de Justiție, e o încercare de a bloca procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană, pentru că între cele 9 condiționalități, 9 recomandări cea mai importantă este reforma justiției”, a declarat Igor Grosu.
Totodată, politicianul a subliniat că într-un stat de drept judecătorii trebuie să-și poată justifica averile, iar cazurile de rezonanță ar trebui să aibă finalitate, însă nu să fie tergiversate precum se întâmplă în țara noastră.
”Într-un stat de drept noi n-am fi avut judecători care nu-și pot justifica averile, noi n-am fi avut judecători care tergiversează decizii pe dosare de rezonanță; într-un stat de drept, ei singuri s-ar fi curățat de tot balastul acesta care s-a acumulat 30 de ani, asta într-un stat de drept. Dar într-un stat de drept primii care trebuie să respecte legea aceștia-s judecătorii. Noi vineri am văzut că ei au fost primii care nu au respectat-o, trebuiau să aleagă, nu să caute tertipuri cum să o amâne, când să intre în alte dezbateri ș.a.m.d. și să o arunce pe data de 28 aprilie. Au eșuat, o să ajungem și la 28 aprilie sau mai devreme și o să vedem”, a mai spus Grosu.
De asemenea, președinte al Parlamentului dă asigurări că reforma justiție va continua „indiferent de rezistența și opunerea sistemului”.
”Aceștia mai ales care n-au trecut vettingul, care au probleme serioase, ei nu se văd în spațiul european, unde drepturile omului sunt respectate, unde justiția e justiție, este un spațiu valoric impropriu lor. De aceea eu cred că nu trebuie să ne consumăm nervii foarte mult cu aceștia, noi o să mergem înainte, o să facem justiție și reforma justiției cu cei care cu adevărat vor să aibă un stat de drept, un sistem al justiției care nu tergiversează procesele, care apără interesul public, care apără interesul oamenilor, nu al bandiților”, a mai declarat Igor Grosu.
Politicianul se declară încrezător că la capitolul reforme, până la finele acestui an Republica Moldova va înregistra rezultate frumoase.
”O să înregistrăm, evident, căci noi avem soarta țării, soarta cetățenilor, nu moftul câtorva sute de indivizi care vor să întindă cumva, în speranța că hai s-o întindem până la alegeri și poate se va schimba ceva și s-ar întoarce nu știu cine și apucăturile vechi. Nu, dragii mei, în joc este soarta acestei țări și noi de aceea am și luptat toți anii aceștia, nu pentru ca o mână de corupți, de persoane care deja ele însele au ajuns la concluzia că nu se mai văd în justiție să le încredințăm soarta noastră lor. Ne pare rău, nu merge așa ceva”, a conchis acesta.
Reamintim că ieri, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională în justiție. După ședință, șefa statului a declarat că CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile.